19/12/2019 8:39
Online Counter

Тужиоци у главном граду Боливије издали су налог за хапшење бившег председника Ева Моралеса, оптужујући га за побуну и тероризам.

Министар унутрашњих послова Артуро Муриљо недавно је подигао оптужницу против Моралеса, тврдећи да је промовисао насилне сукобе који су довели до 35 смртних случајева, преноси АП.

Званичници тврде да је наредио присталицама да блокирају градове како би збацили са власти привремену председницу Ђанине Ањез, која је преузела дужност када је Моралес поднео оставку прошлог месеца, после таласа протеста и под притиском полиције и војске.

Моралес, који је прво побегао у Мексико, а сада се налази у Аргентини, више пута је негирао оптужбе као намештаљку, преноси Танјуг.

Моралес је у уторак рекао да ће подржати председничког кандидата своје странке на изборима који се очекују у наредних неколико месеци, иако датум није одређен. Кандидата из Моралесове странке тек треба изабрати, а бивши председник не може да се кандидује на новим изборима.

Први аутохтони председник Боливије описао је покрет који је извршио притисак на њега да напусти земљу као државни удар.

Моралесови критичари оптужили су га да је на превару освојио четврти по реду мандат на положају гласањем 20. октобра, а ревизија Организације америчких држава подупрла је оптужбе рекавши да је открила доказе превара.

Моралес и даље има велики број присталица у Боливији, као и савезника у влади аргентинског председника Алберта Фернандеза, који је на функцију ступио два дана пре него што је бивши боливијски лидер стигао у земљу.

Привремена влада Боливије изразила је забринутост да би Моралес могао да искористи Буенос Ајрес као седиште кампање и можда планира повратак кући.

Број прегледа:
hit counters free

Новости