30/11/2019 9:37
Online Counter

Тужилаштво за организовани криминал затражило је информације од ВБА и БИА у вези са пословањем „Крушика” са приватним трговцима оружјем, речено је за „Политику” у том тужилаштву. Како нам је објашњено, ова обавештења тужилаштво је тражило 18. новембра, поводом јавно изнетих тврдњи о привилеговању одређених правних лица у приватном власништву у вези са куповином и продајом наоружања и војне опреме.

Поједини медији писали су да је руководство „Крушика” омогућавало приватним трговцима да откупе оружје по нижим ценама у односу на оне које су важиле за државно предузеће „Југоимпорт СДПР”, због чега је фабрика имала финансијске губитке. ИТ стручњак из „Крушика”Александар Обрадовић (40) од септембра је у кућном притвору, након што је 20 дана био у Централном затвору због одавања пословне тајне. Он је био новинарски саговорник за објављивање информације о продаји оружја фирми ГИМ која се доводи у везу са оцем министра полиције Небојше Стефановића.

Адвокат Божо Прелевић оцењује да је ово помак, када је реч о наводима о злоупотребама у „Крушику”, али да је тужилаштво пребацило лопту на ВБА и БИА.

„Ово још није кривични поступак, али јесте помак. Полиција треба да достави тачну документацију али је полиција у сукобу интереса. ВБА и БИА нису институције које, по закону, прикупљају потребна обавештења, то ради полиција. У овом случају није јасно зашто се то тражи од њих. Могла је ваљевска полиција да поступа, али имам поверења у рад тужиоца и верујем да има разлоге због чега се одлучио на овај корак”, наводи адвокат Прелевић за „Политику”.

Тужилаштво би, додаје наш саговорник, могло да позове Александра Обрадовића и да од њега прикупи информације, па да их проверава.

„Обрадовић је рекао да има још података које ће изнети тужиоцу. Он каже тужиоцу: ’Зови ме’”, указује Прелевић.

Адвокат закључује да ће проблем настати у случају да поменуте институције утврде да нема кривичног дела.

Обрадовић је, подсећамо, ухапшен неколико дана након што је бугарски портал „Армс воч” објавио истраживање о извозу оружја у Јемен, у којем се тврди да је фирма коју је заступао Бранко Стефановић, отац министра полиције, по повлашћеним ценама куповала оружје које је касније препродато тој земљи. Обрадовић је касније за Н1 изјавио да су привилеговани купци само једно поглавље у злоупотребама у „Крушику”.

Тужилаштво за високотехнолошки криминал саопштило је да се Обрадовић терети за кривично дело одавања пословне тајне и да се сумња да је пет година неовлашћено прибављао поверљиве податке о том предузећу и предао их страном држављанину, који је део тог материјала објавио на интернету, не придржавајући се одредаба Закона о заштити узбуњивача.

Министар Стефановић изјавио је да његов отац није власник ГИМ-а, нити је сувласник, ни директор. Негирао је да је икада икоме из војне индустрије тражио било шта, нити да је компанија ГИМ била повлашћена у односу на државне трговце. Уследиле су различите изјаве Стефановића и председника Александра Вучића. Министар је тврдио да његов отац нема никакве везе са фирмом ГИМ, док је председник најпре казао да је Бранко Стефановић „обични запослени”, а затим се исправио, рекавши да није добро разумео министра.

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је медијима да је тужилаштво могло затворених очију да подигне оптужницу за афере с оружјем. Она је на „Твитеру” и у Скупштини Србије износила податке за које тврди да доказују злоупотребе и позивала Загорку Доловац, републичку тужитељку да реагује. Навела је и да је у „Крушику” преговарано о извозу оружја у Украјину за шта су сагласност дали МУП, БИА, као и надлежна министарства.

Председник Александар Вучић оптужио је фирму, коју је повезао са мајком Александра Обрадовића, за продају мина из „Крушика” које су завршиле на ратишту у Украјини. Компанија „Техноремонт” купила је мине од „Крушика” и продала их пољској фирми „Натан”, а Вучић каже да је све то обављено у складу са законом и да су безбедносне службе обавестиле руске колеге о могућем реекспорту за Украјину. Он је новинарима показао документ за који тврди да је потпун, за разлику од оног који је предочила опозиција, наглашавајући да се из тога види да је крајњи корисник „Натан” из Пољске.

Тепићева је узвратила новим тврдњама – да иза свих послова трговине оружјем из Србије стоје високи функционери СНС-а и блиски сарадници Александра Вучића попут Милорада Пушице и Слободана Тешића, пренела је Бета. Она тврди да је „Техноремонт” био само „проточни бојлер” за извоз 30.000 мина у Украјину.

Број прегледа:
hit counters free

Новости