26/7/2019 19:03
Online Counter

Турска слави што је британски премијер постао Борис Џонсон, праунук последњег османског министра унутрашњих послова, а тамошњи медији и политичари тврде да би та чињеница могла ојачати односе између двије државе. Бивши градоначелник Лондона праунук је Алија Kемала, последњег министра унутрашњих послова Османског Царства, па се многи Турци поносе његовим поријеклом.

Џонсон је више пута давао коментаре несклоне Турској. Бивши лондонски градоначелник у два мандата је, прије него што је постао министар спољних послова, побиједио на такмичењу британског медија Спектејтор, којег је некад и уређивао, за “најувредљивију пјесму” о турском предсједнику Ердогану. Такмичење је покренуто након што је турски челник позвао на кажњавање њемачког комичара који му се ругао. Џонсон је освојио награду од 1000 фунти за пјесму у којој сугерише да је Ердоган сполно општио са козом.

Нови британски премијер је 2016. захтијевао и да Британија стави вето на кандидатуру Турске за чланством у Европској унији. Успркос томе, Џонсона турски медији често називају “Борисом Турчином”, а сам Ердоган му је у уторак честитао на новој функцији и нагласио како ће се односи двије земље сада поправити.

“Османски праунук постао премијер”, стоји на насловној страници опозиционих новина Созцу. “Премијер поријеклом из Цанкирија”, пише та новина, реферишући на провинцију у средишњој Турској из које долази његов прадјед Kемал.

Kао и његов турски предак, и Џонсон је био новинар који је ушао у политику. За Kемала се то показало кобним – у последним данима Османског Царства су га турски националисти уловили, мучили и смакнули. Џонсону је честитао и турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу, уз видеоснимак у којем турски новинари испитују будућег британског премијера о његовом поријеклу, током посјете Анкари 2016. године.

Турска новинска агенција Демирорен преноси изјаву једног од становника села Kалфат у провинцију Цанкири који је истакао  да је велика част што је неко из тог мјеста постао премијер, додавши како Џонсон своју разбарушену плаву косу дугује својим турским прецима.

“Његове претке из ове куће зовемо ‘плави момци’. Његова плава коса долази од те лозе”, додао је Турчин.

Број прегледа:

Новости