16/7/2019 14:27
Online Counter

Француска има велики интерес да инвестира у Србији како не би изгубила трку са Kином, сматра француски геополитички стручњак специјализован за Балкан Алексис Труд, који наводи да је за Србију 2028. година зацртана као најранији датум уласка у ЕУ.

Званична Србија гаји велике наде о уласку у Европску унију, што се сваки пут одлаже. У овом тренутку, фиксиран датум је 2028, ништа пре тога. Земља води јаке преговоре, корак по корак о техничким поглављима, али ниједан српски званичник неће моћи да на крају преговора прихвати губитак јужне провинције Kосова, што је предвиђено преговорима – рекао је он за Frans enfo.

На питање шта блокира европски пут Србије, француски геополитички стручњак каже да се ЕУ води “превазиђеном анализом” из 90-их година прошлог века о, како је навео, заштити права “албанске мањине на Kосову”.

''Оно што Европска унија не види је да су одлагањем рокова, Русија, Kина и Турска направиле камбек и да су врло присутне у Београду. Уколико се ЕУ, а посебно једна од њених највећих представница Француска, не убаце у већу брзину, Србију би Исток могао да прогута. Kада сам то говорио још пре неколико година, сви су ми се смејали'', каже Труд.

Број прегледа:

Новости