27/4/2020 12:07
Online Counter

“Ако је све тако како Ви тврдите у вези јасеновачке грађе, онда Вас молим да јавности предочите уговор којим је Јасеновачка грађа предата Музеју Холокауста у Вашингтону, а који је потписао тадашњи предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик.”, поручила је посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Јелена Тривић поводом данашњег покушаја бивше СНСД-ове парламентарке Милице Марковић да одбрани предају јасеновачког архива Музеју Холокауста у Вашингтону, која је потом уступљена Хрватској.

“Ако нема ништа спорно у том уговору, како тврдите да је утврдила Анкетна комисија, зашто је потисан у тајности? У том уговору наводно пише и следеће: 'предајом ових предмета Република Српска одриче се старања и контроле, као и свих могућих потраживања према Музеју Холокауста у односу на ове предмете', каже Тривић и поручује Марковићевој:

“Али, пошто сте видим Ви упознати са случајем Јасеновачке грађе, позивам сад Вас лично да нам покажете уговор који је Додик потписао са Музејом Холокауста у Вашингтону. Јасеновачка грађа, оригинални примјерци, данас је у Хрватској. Не у Вашингтону. Ово се десило на начин да је Музеј Холокауста већ имао потписан уговор са Министарством културе Републике Хрватске, чиме је грађа преко Вашингтона завршила у Хрватској. То је нажалост чињеница.”.

“Да ова тема не би остала на нивоу политичког „препуцавања“, потрудићу се свим правним средствима да пронађем адекватан институционални начин да оригиналну Јасеновачку грађу вратимо у Републику Српску. Све што сам јуче рекла су провјерене чињенице, а госпођи Марковић нека је на част што брани неодбрањиво и што јој је на оваквој, болној, теми најбитније одбранити шефа странке. Али, још ће воде протећи Савом док се неко из СНСД-а усуди признати истину.”, закључила је Тривићева.

Број прегледа:
hit counters free

Новости