16/11/2019 17:57
Online Counter

Дан уочи 30. годишњице чехословачке "Плишане револуције", која је почела 17. новембра 1989. године, данас се у прашком парку Летна окупило 200.000 људи из цијеле Чешке на позив невладине иницијативе ''Милион тренутака за демократију''.

На скупу захтијевају од премијера Андреја Бабиша и предсједника Милоша Земана да престану да злоупотребљавају власт коју су добили побједом на демократским изборима.

"Протестујемо против злоупотребе власти од стране оних који су побиједили на изборима. Зар могу да раде баш све то хоће? Зар да им допустимо баш све? Нико не може да ради шта му се хоће, па ни они", казао је демонстрантима Бењамин Рол, потпредсједник иницијативе "Милион тренутака за демократију" и њен портпарол.

"17. новембар 1939. и 1989. нам показују да од борбе за слободу и демократију не смијемо да одустанемо ни у тренутку када се чини да су дефинитвно уништене, ни у тренутку када су на прави поглед обновљене", истакао је он.

Данашње демонстрације, друге највеће од пада комуниста 1989. године, на истом месту гдје је прије 30 година одржан најмасовнији протест Плишане револуције с преко пола милиона људи, "Милион тренутака за демократију" организује да премијеру Бабишу да ултиматум.

Од премијера против кога је недавно заустављено кривично гоњење због махинација око два милиона еура европских дотација за Бабишову породичну фарму и конференцијски центар "Родино гнијездо", демонстранти траже да до краја године прода свој агро и хемијски концерн "Агроферт", укључујући медије који су му помогли да прије шест година уђе у политику и ријеши се сукоба интереса.

То истражује и Европска комисија, пошто је "Агроферт" један од великих корисника европских дотација, а од уласка у владу премијер Бабиш, по магазину Форбс, други најбогатији Чех, неколико пута је увећао своје богатство.

У ултиматуму такође захтијевају да смијени министарку правде Марију Бенешову.

Захтијевају и да до 31. децембра поднесе оставку, ако жели да задржи свој концерн који је због чешких закона о сукобу интереса у специјалном повјереничком фонду од 2017. године.

"Желимо да се на терену поштују правила. Да се свирају офсајди и фаулови. А Андреј Бабш је тренутно у офсајду и требало би да буде избачен из игре", казао је предсједник иницијативе "Милион тренутака за демократију" Микулаш Минарж, на шта је услиједило скандирање "Оставка, оставка!".

Демонстрантима којих је, по процјенама полиције, на почетку било више од 200.000, док организатори кажу више од 300.000, говорили су и дисиденти из доба комунистичког режима, који су организовали демонстрације "Плишане револуције": католички бискуп Вацлав Мали и Дана Њемцова.

Мали је упозорио да данашњим демонстрацијама није циљ да било кога вријеђају, али да демонстранти желе да у Чешкој буде на снази једнакост пред законом за све, а да темељ политике буде хуманост, док су, по његовим ријечима, данас у политици технократе моћи и "главе које говоре оно што им дошаптавају ПР савјетници".

"Не смијемо да допустимо да нам неко наметне демагогију, схватање државе као предузећа, обнављање цензуре, ограничавање средстава информисања, да нам украду јавни простор", казала је Њемцова.

Због уобичајених тврдњи премијера и шефа државе да су то само протести "пропалих интелектуалаца из Прага" и "губитника избора из опозиције", на данашње демонстрације дошли су на тракторима и представници малих пољопривредника из Асоцијације приватне пољопривреде да покажу солидарност са захтјевима скупа.

Протест уочи 30. годишњице "Плишане револуције" подржали су и Чеси у неколико десетина градова у Европи, САД и Азији.

"Kод наших сусједа свуда у Европи пратимо нападе на демократију и пораст популизма. На примјер, у Мађарској и Пољској је већ враг однио шалу, тамо се активно и неприкривено намећу ауторитарни механизми и угњетава слобода. Kод нас то не смије да оде тако далеко", казала је чешкој агенцији ЧТK Јана Штајнке у Дрездену, у Њемачкој, на демонстрацијама приређеним у знак солидарности с прашким протестом у парку Летна.

Премијер Андреј Бабиш који је, уочи данашњег протеста, прво поручио да је то "фанатизована маса која не преза од насиља", упозорио је на разлику између комунистичког режима и данашње демократије.

"Сјајно је што људи могу да изразе своје ставове, а да их нико не прогони, нити напада. И заиста је сјајно што имамо слободне и демократске изборе на којима можемо да бирамо своје представнике", казао је Бабиш.

Предсједник Чешке Милош Земан оптужио је демонстранте да нису демократе јер излазе да протестују са циљем да промијене исход слободних демократских избора.

Агенција Бета

Број прегледа:
hit counters free

Новости