3/1/2020 8:02
Online Counter

Услед драматичне ескалације крваве борбе Вашингтона и Техерана, Бела кућа је саопштила да је амерички председник Доналд Трамп наредио ваздушни напад у ком је у раним јутарњим часовима у Багдаду убијен високорангирани ирански генерал Kасем Сулејмани.

Сулејмани, који је водио иранске војне операције у Ираку и Сирији, погинуо је док су га локални савезници возили са аеродрома у Багдаду. У нападу је такође убијен и заменик шефа ПМУ-а, Абу Махди ал-Мухандес, блиски Сулејманијев сарадник.

"Генерал Сулејмани је активно развијао планове за напад на америчке дипломате и припаднике служби у Ираку и широм региона. Овај удар имао је за циљ да одврати иранске планове напада. Сједињене Америчке Државе наставиће да предузимају све неопходне мере како би заштитиле наш народ и наше интересе, где год да се налазе широм света", наводи се у саопштењу Пентагона.

Иначе, неколико минута пре саопштења званичних институција САД, Трамп је на свом Твитер налогу објавио слику америчке заставе, без коментара.

Нешто касније се огласила Бела кућа са изјавом да је ваздушни удар "одлучујућа одбрамбена акција" која је спроводена "по налогу председника".

Иран је потврдио Сулејманијеву смрт, рекавши да ће САД бити одговорне за последице.

"Амерички акт међународног тероризма, циљање и атентат на генерала Сулејманија, репрезента најефикасније силе која се бори против Даеша (ИСИС), Ал Нусре, Ал Kаиде и других, изузетно је опасна и безумна ескалација. САД сносе одговорност за све последице свог авантуризма", навео је ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф на Твитеру.

Треба напоменути да је Сулејмани био заповедник елитног спољног крила Иранског исламског револуционарног корпуса, ког је Трампова администрација у априлу прошле године означила као терористичку организацију. У данашњој изјави Пентагона, те снаге су оптужене да су одговорне за смрт стотина и рањавање више хиљада припадника америчке војске. Многи сматрају да је Сулејмани био друга најмоћнија особа у Ирану, иза врховног вође, а по свему судећи и испред председника те земље Хасана Роханија, напомиње "Гардијан", навевши да је кроз комбинацију безбедносних операција и видова дипломатије, био одговорнији од било кога другог за пројектовање иранског утицаја у региону.

Овај ваздушни удар који је довео до драматичног усијања тензија, уследио је након серијских удара обе стране, који су у Ираку константни од краја 2006. Сулејмани је био централна фигура у готово свему што је Иран чинио и високи званичници САД, под бившим председником те земље Бараком Обамом, су сматрали да је скоро недодирљив. Иначе, овај удар је уследио у тренутку када је Ирак већ био на ивици свеобухватног прокси рата, а неколико сати након дводневне опсаде америчке амбасаде у Багдаду од стране милитаната ПМФ-а и њихових присталица за коју је Пентагон оптужио Сулејманија да ју је оркестрирао.

Број прегледа:
hit counters free

Новости