7/3/2020 19:53
Online Counter

Ових дана је питање вјерских слобода и црквене имовине у Црној Гори добило и своју интернационалну ноту.

Наиме, неколико посланика Европског парламента затражило је од комесара ЕУ за проширење и сусједску политику Оливера Вархељија и високог представника ЕУ за спољну политику Жосепа Борела да реагују поводом усвајања спорног Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори.

Европски посланици из Чешке, Италије и Француске су затражили реакцију европских званичника због намјере црногорске власти да национализује црквену имовину. Чешки социјалдемократа Томаш Ждеховски чак је затражио од Вархељија да се изјасни да ли ће због настале ситуације размотрити суспензију преговора о придруживању Црне Горе Европској унији.

Ждеховски је указао на то да хиљаде грађана већ мјесецима протестују на улицама црногорских градова, а да су свјетски медији то углавном прећутали. Он је истакао да црногорска власт покушава да одузме имовину Српској православној цркви како би прекинула последњу везу те земље са Србијом.

Чешки посланик сматра да је мишљење Венецијанске комисије о закону двосмислено и да оставља простор за нагађања, као и да би национализација имовине СПЦ поставила "опасни преседан који би државне власти Kосова могле да искористе за национализацију стотина невјероватно важних споменика неспорне вриједности".

Сличног је мишљења и француски посланик Тијери Маријани који сматра да власт жели "да уграби имовину великог броја цркава, што је провокација без преседана". Он истиче да Црква о томе није консултована и упозорава да "стотине хиљада Срба у земљи живи у сталном страху од све озбиљније дискриминације".

Маријани напомиње да се свештеници пребијају и новинари затварају, да ситуација сваким даном постаје све компликованија, и поставља питање да ли ће ЕУ бранити вјерску слободу у Црној Гори.

Социјалистичка народна партија ће остати досљедна и истрајна у борби за одбрану светиња и за повлачење накарадног Закона чија је намјера била додатна пођела православног бића Црне Горе.

Драго нам је што и европски парламентарци препознају дубину кризе у којој се наша земља нашла због неодговорности и осионости владајуће клике. Захвални смо што ово питање стављају на дневни ред европске политике и што брину о правима вјерујућих људи и Митрополије црногорско-приморске.

Њихово оглашавање је још једна потврда наше тезе да је власт овим потезом учинила грубо кршење основних људских, имовинских и бројних других права. Надамо се да ће ускоро и цијела Европска унија добити прави увид у ситуацију у Црној Гори и да ће сагледати у каквом се положају налази народ чија је жеља једино да настави да се моли Богу под крововима цркава које су наши преци градили.

Медијски центар СНП ЦГ

Број прегледа:
hit counters free

Новости