19/2/2020 6:39
Online Counter

Амерички предсједник Доналд Трамп помиловао је бившег гувернера Илиноиса Рода Благојевића који је био осуђен на 14 година затвора због корупције, наводећи да је та казна “смијешна”.

Благојевић од 2012. године служи казну пошто је био осуђен за политичку корупцију, превару и изнуду и то само неколико мјесеци након што се појавио у Трамповом ријалити програму “Славни шегрт”.

Благојевићу (63), бившем демократском гувернеру Илиноиса на терет се ставља да је покушао да прода мјесто у Сенату, које је остало упражњено одласком Барака Обаме.

Посљедњу могућност за жалбу Благојевић је искористио 2018. године и изгледало је да ће остати иза решетака до 2024. година, када му истиче казна.

Његова супруга Пети је 2018. године путем медија позвала Трампа да интервенише, хвалећи предсједника и повезујући истрагу против свог супруга са истрагом специјалног тужиоца Роберта Малера о наводној умијешаности Русије у предсједничке изборе 2016. године.

У августу прошле године Трамп је на Твитеру написао да Бијела кућа разматра Благојевићев случај.

“Род Благојевић је осуђен на 14 година затвора, а одслужио је седам година. Многи траже да размотрим могућност да му смањим тако тешку казну”, навео је Трамп.

Пресуда Благојевићу привукла је велику пажњу, иако су у Илиноису четири од посљедњих 10 гувернера завршила у затвору због корупције. Благојевић је, наиме, осуђен на најдужу казну.

Број прегледа:
hit counters free

Новости