19/12/2019 7:30
Online Counter

Представнички дом америчког Kонгреса гласао је за опозив Доналда Трампа и он је тиме постао трећи амерички предсjедник у 245 година дугој историји САД који ће се суочити са суђењем у Сенату и потенцијалном смjеном са те функције.

Демократе су у Представничком дому поновиле формалне оптужбе против Трампа и саопштили су да је утврђен предлог опозива предсjедника по два основа: злоупотреба положаја (тиме што је наводно тражио миjешање Украјине у изборе 2020. године у САД) и опструкција Kонгреса (јер је игнорисао захтјеве конгресних одбора да запослени у његовој администрацији свједоче у истрази или предају документа потребна у те сврхе).

За опозив по првој тачки гласало је 230 представника (14 више него што је потребно за импичмент), против је било њих 193, а седморо се уздржало. За Трампов опозив по другој тачки гласао је 226 представника, против је било њих 179, док се 24 уздржало од гласања.

- Прва тачка терети предсједника за злоупотребу положаја јер је уцјењивао предсједника савезничке земље исплатом војне помоћи која јој је била очајнички потребна - рекао је у завршној ријечи предсједавајући Одбора за обавјештајне послове Адам Шиф и казао да је ситуација са Украјином важна и због тога што је у питању америчка национална безбједност.

Дебата у Предсједничком дому почела је у сриједу у подне по локалном времену, а представници у Kонгресу састали су се три сата раније да би гласали о правилима по којима ће се она одвијати.

Дебата је отворена обраћањем предсједавајуће Представничког дома америчког Kонгреса Ненси Пелоси, и требало је да потраје шест сати, са временом подједнако подијељеним демократама и републиканцима, али се расправа одужила и неколико сати након тога.

Број прегледа:
hit counters free

Новости