2/6/2020 15:26
Online Counter

Председник САД Доналд Трамп прогласио је да су насилни демонстранти починили „акте домаћег тероризма“ и зарекао се да ће окончати нереде и безакоње које се проширило земљом, преноси данас Глас Америке.

Поручио је да ће разместити хиљаде добро наоружаних војника и снаге за одржавање реда и закона да би зауставио насиље у главном граду Америке Вашингтону и зарекао се да ће учинити исто у другим градовима, уколико њихови градоначелници или гувернери савезних држава у којима се ти градови налазе, не успеју да поврате контролу над оним што се дешава на улицама.

„Градоначелници и гувернери морају да успоставе надмоћно присуство органа реда све док се насиље не угуши“, рекао је између осталог Трамп обраћајући се из Ружичњака Беле куће, у тренутку док су власти у близини председничке резиденције сузавцем растеривале демонстранте.

Он је рекао да ће разместити војску САД „уколико град или држава одбијају да предузму акцију која је неопходна да се одбране животи и имовина њихових грађана“, а додао је и да ће полицијски час који у Вашингтону почиње у 7 сати увече, бити стриктно спровођен.

Та изјава била је алузија на то да би могао да се позове на Закон о побуни, који је усвојен још 1807. године, према којем актуелни председник има право да угуши безакоње током ванредних ситуација. Тај закон је последњи пут употребљен још 1992. године, током немира на улицама Лос Анђелеса, када је порота ослободила четворицу полицајаца који су претукли Роднија Kинга.

Насиља, пљачке и пожаре који су подметнути у недељу увече, Трамп је назвао „срамним“, преноси агенција Ројтерс.

Док је Трамп говорио, чули су се одјеци шок бомби, пошто су припадници полиције, неки од њих на коњима, покушавали да натерају демонстранте да се повуку даље од Лафајет парка.

Трамп није одговарао на питања новинара, а на крају свог кратког обраћања најавио је да ће „сада отићи да ода пошту на веома посебном месту“.

Испоставило се да је то био одлазак до Цркве Светог Јована, која се налази преко пута Беле куће, и која је оштећена у недељу увече у немирима на улицама Вашингтона.

Трамп је стао испред цркве, у којој су бројни амерички председници присуствовали службама, заједно са неколико чланова своје администрације, међу којима су били секретар за правосуђе Вилијам Бар и саветник за националну безбедност Роберт О’Брајен и још неки саветници.

Испред цркве на којој су прозори забаракадирани дрвеним плочама Трамп је подигао Библију, рекао да су САД „највећа земља на свету“ и да „ће очувати безбедност у њој“. На кратко је позирао фоторепортерима са Библијом, пре него што се пешице вратио у Белу кућу, не обазирући се на питања новинара.

Председник Трамп је током говора у Белој кући рекао да мобилише сва цивилна и војна средства да би „зауставио нереде и пљачкање, да би окончао уништавање имовине, подметање пожара и заштитио права Американаца који поштују закон“, како је додао, укључујући и заштиту права на поседовање оружја које гарантује Устав САД.

„Не можемо да дозволимо да се оправдани позиви мирних демонстраната изгубе у гневној маси“, рекао је Трамп и закључио да су нацију обузели „професионални анархисти“.

Десетине градова широм САД остају под полицијским часом, што је ситуација каква у САД није виђена још од 1968. године, када је убијен активиста и борац за људска права Мартин Лутер Kинг млађи. Национална гарда размештена је у 23 савезне државе и престоници Вашингтону.

Број прегледа:
hit counters free

Новости