31/7/2019 8:47
Online Counter

Митрополит цетињски Амфилохије казао је да би покушај Васељенске патријаршије да понови украјински сценарио на Балкану значио објаву рата Српској православној цркви.

"Не вјерујем да би модел украјинског раскола могао да се понови на Балкану или у Црној Гори.  Дедеић је рашчињен од васељенског патријарха. Што се тиче Македоније, послије свих догађаја у Украјини, не очекујем да својим дејствима Цариград објави рат Српској православној цркви, а то би била објава рата Српској православној цркви. Послије Украјине је могуће све очекивати, али надам се да до тога неће доћи“, рекао је Амфилохије у интервјуу руској агенцији Tass.

Амфилохије је изразио жаљење што на васељенског патријарха утицај, да иде у одређеном правцу, врши група не "најдостојнијих младих митрополита, амбициозних људи".  

"Разговарао сам са озбиљним људима из Грчке и другима, нећу их сада именовати, који су, такође, незадовољни тим утицајем на васељенског Патријарха. Он је чојвек у годинама и труди се да учврсти своје првенство, али у самој ствари доводи позицију своје Патријаршије под велику опасност. У то нема никакве сумње. На цариградском престолу били су велики јерарси као Свети Јован Златоусти или Свети Григорије Богослов, али било је и јеретика; непогрешивих у Цркви нема“, рекао је он.

Амфилохије је говорио и о везаности историјске улоге Цариградске патријаршије за Kонстантинопољ као пријестоницу империје. Оцијенио је да се Црква враћа у предконстантиновски период, у коме једину власт у Цркви може да има Васељенски сабор.  

"Kонстантинопољски патријарх једини може да сазове Васељенски сабор, али ако настави са оваквим дјеловањем, изгубиће и ту част“, сматра Амфилохије.

Он је рекао и да се мајком свих цркава не може сматрати ни Рим, ни Kонстантинопољ, већ Јерусалимска црква "која је породила све цркве".

Број прегледа:
hit counters free

Новости