12/11/2019 17:36
Online Counter

Новопостављени амерички амбасадор Ентони Годфри је недавно снимљен у шетњи Kалемегданом, где је уживао у природним и историјским лепотама српске престонице са својом супругом Аном. Амбасадор је са Београђанима одиграо партију шаха, "провозао" се чувеном панорамом, али један његов акт је посебно привукао пажњу свих Срба.

Он је са супругом, коју је упознао у Ирској, ушао у нашу велику светињу, цркву Ружицу, и том приликом се прекрстио по православном обичају, са три прста, и са десна на лево. Они су том приликом у овој војној цркви запалили и свеће за живе и за мртве.

Америчка амбасада је тај снимак објавила на својој званичној страници на Фејсбуку, уз следећи коментар: "Шта чини једно суботње преподне? Шетња градским улицама, истраживање тврђаве, партија шаха, одлазак у цркву и на пијацу. Амбасадор Годфри и његова супруга наставили су са истраживањем свог новог дома."

Овај потез америчког амбасадора је изазвао буру у коментарима, па многи нагађају да се ради само о поштовању верске традиције, док други тврде да је амбасадор православац, поготово ако се узме у обзир да је пре Београда био амерички представник у Русији.

Ентони Ф. Годфри је постао амерички амбасадор у Србији крајем октобра, и том приликом је заменио свог претходника Мајкла Скота. Kао један од главних задатака током свог мандата наводи се залагање за нормализацију односа између Београда и Приштине.

Годфри, каријерни дипломата у класи министра-саветника, од 2015. до 2019. Године, био је најпре министар-саветник за политичка питања, а затим и заменик амбасадора САД у Москви. Од 2013. до 2015. године био је на челу Kанцеларије за Ирак у Бироу за Блиски исток Стејт департмента и министар-саветник за политичка питања у Амбасади САД у Багдаду од 2012. до 2013. године. Током своје каријере дуге скоро 40 година, која обухвата службе у америчкој морнарици и Стејт департменту, амбасадор Годфри је постао стручњак за средњоевропске и јужноевропске послове.

Информер

Број прегледа:
hit counters free

Новости