18/4/2021 20:56
Online Counter

Владајућа партија у Северној Македонији, СДСМ, данас је у парламент довела два посланика позитивна на ковид-19 у скафандерима, како би усвојила више закона за које опозиција није желела да обезбеди кворум. Посланици коалиције око СДСМ позитивни на ковид су доведени након вишедневног натезања са опозиционом ВМРО ДПМНЕ која је пристала да обезбеди кворум само за седницу на којој су усвојени антикризни закони за подшку привреди и грађанима, али не законе са претходних седница који дуже време чекају да буду изгласани.

Два заражена посланика су доведена у скафандерима и гласали из посебне просторије у парламенту, а председник Собрања Талат Џафери и шеф посланичке групе СДСМ Јован Митрески су рекли да је довођење два посланика урађено по свим антиковид протоколима, јавља Бета.

Митрески је истакао да си посланици доведени да би био обезбеђен кворум и Собрање било фунционално, јер парламентарна већина неће више да дозволи уцене опозиције.

Македонска опозоција у Собрању користи пандемију ковида 19 и то што владајућа колација има танку већину од 62 посланика у парламенту са 120 места, како би блокирала усвајање закона тако што њени посланици не желе да обезбеде кворум.

Опзиционе ВМРО ДПМЕ и партија „Левица” оцениле су да су довођењем два посланика, који су позитивни на ковид, прекршени закони и оптужиле власт да су тим потезом угрозили здравље осталих посланика, најављујући кривичне пријаве за све одговорне.

Лидер ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски је, преко Фејсбука, затражио од председника Северне Македоније Стеве Пендаровског да не потписује законе за чије гласање је кворум обезбеђен довођењем посланика оболелих од ковида.

„Председниче Пендаровски доста се кријеш, бекни нешто. Стани иза права, закона и Устава”, написао је Мицкоски.

Број прегледа:
hit counters free

Новости