5/2/2020 15:09
Online Counter

„БиХ јесте у програму Акционог плана за чланства у НАТО (МАП) и сва вода овог свијета не може опрати СНСД и њиховог лидера Милорада Додика од чињенице да су супротно вољи Народне скупштине повели Републику Српску у НАТО“ – казала је високи функционер Српске демократске странке Александра Пандуревић.

Она је истакла да ће СНСД вјероватно увести БиХ у пуноправно чланство НАТО за Додиковог мандата у Предсједништву јер је Програмом реформи све одлуке о чланству пренио на ниво БиХ, тј. ставио их само у своје руке.

„Зато Народна скупштина прије свега мора рећи доста узурпацији свих полуга власти од стране једног човјека, дерогацији Републике Српске и њених надлежности“ – казала је Пандуревић.

Она је нагласила да у постдејтонској историји Републике Српске није се десио већи пренос надлежности од оног у Програму реформи којим је активиран МАП.

„Нема сегмента живота, нити уставне надлежности Републике Српске, гдје НАТО-у није обећана реформа, а да нико није питао институције Републике Српске! Вољела бих да Додик покаже у којем члану Устава БиХ пише да су наука, образовање, екологија, цивилна заштита надлежности БиХ и Предсједништва БиХ !?“ – истакла је Александра Пандуревић и додала:

„У вријеме интернета, сувише је глупо лагати грађане Српске да је МАП исто што и ИПАП који има Србија. ИПАП је индивидуални програм сарадње са НАТО земаља које не желе да буду чланице НАТО-а, док је МАП програм сарадње држава које желе да буду чланице НАТО-а“.

Пандуревић се осврнула и на формирања Савјета министара БиХ.

„И на крају, да понижење буде веће, шта је СНСД добио? Савјет министара у којем је 7 Бошњака, 6 Хрвата и 5 Срба, у којем је потпуно нарушена ентитетска и национална равнотежа на штету Републике Српске! Србе пометене из сектора безбједности, као и Централну банку без Срба у управљачкој структури! Све полуге државне моћи, финансије и безбједност, у рукама су Федерације БиХ“ – закључила је Пандуревић.

 Сектор за  политику и медије

Број прегледа:
hit counters free

Новости