19/3/2020 7:15
Online Counter

Врхунац епидемије коронавирусом могао би да се деси у Србији најраније за десетак дана или нешто касније, око 12. априла, на католички Ускрс, када се очекује прилив гастарбајтера, прогнозе су стручњака.

Нико, међутим, не може да лицитира ког дана ће бити највише оболелих јер су предузете све мере да се успори брзина ширења вируса увођењем ванредног стања и полицијског часа. Подсетимо, први случај у Србији регистрован је 6. марта.

Да епидемија експлодира током наредног викенда, како се то лицитира, одлучно је одбацио проф. др Жарко Ранковић, инфектолог и главни координатор за спровођење мера у борби против коронавируса у Нишу, тврдећи да „нико у овом часу не може да каже да ли ће врхунац епидемије бити сад за викенд или било ког другог дана“.

Ипак, епидемилог Предраг Kон, начелник јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље у Београду, каже „да смо урадили низ интервенција и увели ванредно стање да би се убрзање вируса, које је почело, успорило“.

- Тај Ускрс пада у шестој недељи епидемије. Може да се деси да тада заиста буде највећи број оболелих. Видећемо како ће деловати и промена годишњег доба. Сад завршавамо другу недељу епидемије и све смо учинили да успоримо ширење вируса. Остаје да се види колико ће трајати пораст броја оболелих и колико ће их бити. То сад не може нико да каже - наводи др Kон и додаје да стручњацима остаје да прате ситуацију.

- Верујем да ће све мере које је досад увела Влада Србије дати резултате. Адаптираћемо се и на седење код куће јер је живот јачи од свега - казао је он.

Прим. др Татјана Радосављевиоћ, пулмолог, каже да свака епидемија, па и ова, има свој ток.

- Судећи према искуствима из Kине, пик очекујемо за десетак дана. И то нема везе с Ускрсом или неким другим празником, већ с природним током епидемије. Kренуло је такозвано хоризонтално ширење вируса, међу домаћим становништвом, и ако успемо овим мерама да одржимо да пораст оболелих буде на садашњем или мало већем нивоу, нећемо имати експлозију ковида-19 као што је то било у Италији. Имаћемо шансу да прођемо с контролисаном епидемијом. Битна је лична одговорност сваког од нас и да слушамо препоруке стручњака - нагласила је она.

Број прегледа:
hit counters free

Новости