16/2/2020 8:10
Online Counter

СНП – Избор је наш снажно подржава изјаву Српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да је одлука Уставног суда БиХ (у којој се каже да је Уставу БиХ супротан Члан 53 Закона о пољопривредном земљишту РС) „црвена линија“.

На тој одлуци ће се ломити, хоћемо ли изгубити или одбранити Републику Српску. Остало је још да Уствни суд БиХ донесе одлуку о промјени имена Републике Српске, на шта је Покрет упозоравао као реалност због доношења одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности.

Многобројни разлози, аргументи и чињенице говоре да стране судије (пресудно утичу на доношење одлука) морају отићи из Уставног суда БиХ. Навешћемо први и најважнији.

„Црвена линија“ или како смо је ми назвали „темпирана бомба“ у темељима Дејтонског споразума, била је, још прије двадесет година, одлука Уставног суда БиХ о конститутивности Бошњака, Срба и Хрвата у оба ентитета. Због такве одлуке, судије УС БиХ могли би и кривично одговарати (текст од 6.3.2017. који слиједи послије саопштења). Нажалост, ту одлуку прихватила је и Народна скупштина Републике Српске, додуше нелегално и под притиском.

Одлука УС БиХ о конститутивности је извор проблема и других штетних одлука које су произашле из ње, попут одлуке о забрани химне „Боже правде“, грба Немањића...

Шта хоће српски политичари са Републиком Српском, када се већ више од двадесет година јавно не изјашњавају о уређењу дејтонске БиХ и о томе шта је она за њих. Чак су неки високи српски званичници својевремено говорили да је РС настала Дејтонским споразумом 1995. године.  За све то претходно вријеме вршена је централизација БиХ преношењем овлашћења са Републике Српске на ниво БиХ, и покушај стварања државе од дејтонске БиХ, која је државна заједница. Изузетак је у посљедње вријеме Милорад Додик који храбро говори да је БиХ државна заједница, у чему га и подржавамо. Шта чекају сви остали српски политичари? Мисле ли они да је српски народ „жаба“ коју треба постепено кувати – и тако да укину Српску Републику?

Крајње је вријеме да се сви српски политичари уједине у одбрани  Српске. Српски народ јесте у томе јединству и неће дозволити нестанак Републике Српске, јер је она гарант опстанка Срба на овим просторима.

С обзиром на изузетно тешку политичку ситуацију, која може изазвати несагледиво  штетне посљедице, сматрамо да би било добро да се у све то укључи (одлазак страних судија) и држава Србија као гарант Дејтонског споразума.

Бања Лука,

Предсједник СНП – Избор је наш

Чанковић Дане

Број прегледа:
hit counters free

Новости