26/8/2019 14:16
Online Counter

Бивши хрватски председник Стјепан Месић и последњи министар спољних послова СФРЈ Будимир Лончар оценили су да се у Хрватску враћа усташизација и позвали на супротстављање ревизионизму. Они су то поручили приликом полагања венаца у сињском насељу Рудуша, где је обележена 78. годишњица стрељања партизана у Другом светском рату од стране НДХ, преноси загребачка Н1 телевизија.

Месић је казао да се „пред нашим очима одвија фашизација и усташизација у Хрватској“. Како је рекао, штампају се књиге које су "чиста лаж", а које читају они који по стадионима вичу неприхватљиве поруке и који нису едуковани јер се већ од поласка у школу криво едукују тако што се фалсификује историја.

Он је истакао да је Народноослободилачка борба била важна за стварање хрватске државе додајући да није било "највећег организатора устанка у бившој Југославији маршала Тита", питање је да ли би било Хрватске.

„Кога би бранили наши јучерашњи бранитељи да нису имали шта да бране? Имате људе који су или сероње или кукавице и који не разумеју о чему се ради“, рекао је Месић.

Упитан да каже - ко би бранио Хрватску, Месић је рекао: "Они који су после побегли у Аргентину, о којима наша председница каже да су ишли у простор слободе. Можете мислити, у време Перона!"

Он је истакао да је поклич "За дом спремни" усташки и фашистички поздрав и додао да Комисија за суочавање са прошлошћу годину дана о томе расправља као да не разумеју о чему се ради.

Посљедњи шеф дипломатије СФРЈ Будимир Лончар оцијенио је да је изузетно важно обиљежавање годишњице погибије партизана које су стрељале власти НДХ, истакавши да тај догађај указује шта је НДХ била.

"То је била не само неофашистичка творевина, већ је била у најбруталнијој функцији која гуши, убија и малтретира свој властити народ, а да не говоримо о продаји Далмације и острва Италији", рекао је Лончар.

Број прегледа:
hit counters free

Новости