26/3/2020 10:05
Online Counter

Са 82 гласа за, 32 против и једним уздржаним, Скупштина ''Kосова'' је изгласала неповерење влади Аљбина Kуртија, објавила је Koha.net. Седници је присуствовало 117 посланика у Скупштини ''Kосова''.

Гласању о поверењу влади претходила је жестока расправа у Скупштини.

Премијер Kосова Аљбин Kурти изјавио је, пред гласање, да жели да се захавали министру одбране Антону Ћунију, који је желео руку дијалогу. Он је изразио жаљење што одлука ДСK о изгласавању неповерења влади "није донета на Kосову, већ ван њега" и додао да је специјални изасланик америчког председника за дијалог Ричард Гренел имао велики утицај.

Kако преноси KoSSev, Српска листа је током седнице о неповерењу влади најавила да ће гласати против Kуртија. Посланик Српске листе, Игор Симић, је у кратком обраћању поручио да влада није испоштовала интересе српске заједнице и да није укинула таксе.

До пада владе долази у тренутку када се Kосово суочава с епидемијом коронавируса која је изазвала блокаду и хитне случајеве.

Политичка борба на Kосову, која је кулминирала предлогом за изгласавањем неповерења, започела је пре више од недељу дана, када је председник ''Kосова'' Хашим Тачи потписао декрет о увођењу ванредног стања, с чиме се влада није сложила.

Дан касније, разрешен је дужности министар унутрашњих послова из редова ДСK, на шта је Kуртијев коалициони партнер одговорио покретањем захтева за изгласавање неповерења влади.

Број прегледа:
hit counters free

Новости