5/6/2021 19:16
Online Counter

Православна црква на приватном земљишту бошњачке породице из Коњевић Поља код Сребренице у источној Босни срушена је данас. Без претходне најаве багером је у раним јутарњим сатима порушена раније испражњена црква, а након тога су камиони почели да одвозе материјал уз најаву како би све требало да буде завршено до понедељка.

Рушење је уследило као резултат одлуке Европског суда за људска права који је у 2019. године потврдио да је црква саграђена бесправно, а држави БиХ наложено је њено уклањање.

Цркву је изградила Српска православна црквена општина на имовини коју су подносиоци пријаве, односно Фата Орловић, напустили током последњег рата. У међувремену, Бошњаци су се после рата вратили на своја имања, обновили куће, међу њима и Фата, а Срби који су привремено били у Коњевић Пољу, нису више имали где да се врате у Федерацију БиХ.

Отишли су даље, остављали огњишта и богомоље и градили нове. Отишли су у Бијељину, у Србију, Канаду, Аустралију. Имовина им је у Федерацији узурпирана, уништена, не и обновљена, преносе Новости.

Фата Орловић, подносилац пријаве за рушење цркве, објаснила је за "Новости" у октобру 2019. године због чега инсистира на рушењу цркве.

"Ово је и од Алаха искушење, није само од Срба, мене је и Алах куш`о да види каква ми је душа. Задовољна сам, хвала људима који су ову пресуду донели, нек носе цркву, који год хоће у своје двориште. Ова три месеца одох својој деци, а они нек је изнесу, нек им је просто! Земљу не бих продала, али да јесам улицу не бих смела да пређем од наших муслимана. Гора ми је била робија од нашијех, него од Срба... И паре су ми нудили, али мени паре не требају", рекла је она тада поводом пресуде Европског суда за људска права, којом је Босни и Херцеговини наложена уклањање православне цркве Усековање главе Светог Јована Крститеља из њеног дворишта у Коњевић Пољу.

Фата је, кажу мештани, више пута упадала у цркву Усековања главе Светог Јована Крститеља и покушавала да спречи недељна богослужења, па чак и обележавање славе 11. септембра. И све то уз присуство полиције чији су припадници такође неретко били мета напада. И током Божићних празника црква је бивала скрнављена и обијана.

Број прегледа:
hit counters free

Новости