25/8/2019 17:01
Online Counter

Редовни члан Црногорске академије наука и уметности Владо Стругар преминуо је у суботу у 97. години у Београду. Стругар је био члан ван радног састава Македонске академије наука и уметности, као и Српске академије наука и уметности.

Био је такође члан, по позиву, Удружења књижевника Србије.

Стругар се посветио историографском изучавању политичких борби и оружаног ратовања југословенских народа и држава у времену од 1890. до 1998. и објавио је више дела на ту тему, а писао је и приповетке.

Био је учесник Другог свестког рата (1941-1945). Имао је чин пуковника и више пута је одликован за ратне и мирнодопске заслуге, а био је и носилац Партизанске споменице 1941.

Десетак његових књига о настанку југословенске државе и ослободилачким ратовима јужнословенских народа преведено је на стране језике, укључујући енглески, немачки и руски.

Последња Стругарова књига, "Југословенски 1. децембар 1918", у издању Завода за уџбенике, објављена је прошле јесени поводом стогодишњице стварања прве државе југословенских народа.

Своје погледе на распад те државе Стругар је изнео у дугогодишњој преписци с Добрицом Ћосићем која је, крајем прошле године, објављена и коментарисана у књизи Миливоја Павловића "Писма са двоструким дном".

Kњижевни историчар Миливоје Павловић оценио је да је Стругар био последњи изданак старе добре школе повесничара, у којој су били Васо Чубриловић, Радован Самарџић, Сима Ћирковић и Милорад Екмечић.

Посмртни остаци Влада Стругара биће сахрањени 29. августа у Црној Гори, док ће се опроштај од Београда и Србије обавити у уторак, у 10 сати, у капели на Новом гробљу.

Број прегледа:
hit counters free

Новости