6/9/2019 8:31
Online Counter

Након дванаест година паузе, у македонским школама се поново изучава и српски језик. То владино решење је почело да се примењује, између осталог, и у новоотвореној школи „Киро Глигоров” у Скопљу. Њене ђаке који ће учити српски језик, као изборни предмет, јуче су, уз премијера Северне Македоније Зорана Заева и министра за образовање Арбера Адемија, посетили српски министар просвете Младен Шарчевић и амбасадорка Србије Душанка Дивјак Томић.

„Ово много значи за Србију у региону. Држава Србија је својим примером на најбољи начин показала да се брине о својим мањинама већ дуже време. Наша земља је подигла те стандарде више него чланице Европске уније. У Србији тренутно постоји 27 регистрованих националних савета националних мањина, од чега осам заједница могу да имају комплетну наставу на свом језику, како у основној, тако и у средњој школи. Забележен је и значајан раст македонске заједнице. Ово што имамо у центру Скопља, факултативну наставу, прву форму, јесте ембрион нечега што је прича која тек треба да се развија. Очекује се процват учења на српском језику, као и учења српског језика са елементима српске културе”, рекао је за „Политику” Шарчевић, који је дошао у Скопље да с колегом Адемијем, који је и потписао решење о повратку српског језика у овдашње школске клупе, разговара о унапређењу односа Србије и Северне Македоније на пољу образовања, науке и културе.

Министар Шарчевић је нагласио и то да је образовање мост за побољшавања односа двеју држава путем развоја националних мањина, те да га посебно радује велико интересовање деце и родитеља за учење на српском језику, не само међу Србима већ и међу Македонцима. О томе је Шарчевића обавестио градоначелник општине Центар Саша Богдановић током обиласка „Кира Глигорова”, школе изграђене по најсавременијим стандардима, уз утрошак од око 5,5 милиона евра. Српски министар просвете је додао да ће Србија наставити да улаже у рад школа и побољшање статуса српског језика, културе и традиције у дијаспори. О даљој сарадњи са Северном Македонијом на том плану Шарчевић би с Адемијем требало да потпише протокол за око месец дана.

Шарчевић ће обићи и средине са српским становништвом у насељу Скопска Црна Гора, где ће првацима поклонити комплете уџбеника за наступајућу школску годину.

Политика

Број прегледа:
hit counters free

Новости