7/1/2020 10:35
Online Counter

Судећи према одредбама црногорског Закона о слободи вероисповести, да би Српска православна црква могла да се региструје као верска заједница у тој држави, мораће да пронађе матични број и извод из књиге рођених — Светог Саве!

Колико је црногорски Закон о слободи вероисповести апсурдан, говоре и његови чланови у којима се наводе услови за регистрацију неке верске заједнице. С обзиром на то да Српска православна црква у Црној Гори постоји од оснивања 1219, она на те услове, апсурдно је, али је тако, не може да одговори.

Са историчарем Дејаном Ристићем Спутњик је разговарао о спорним апсурдним члановима црногорског верског закона.

„У једном од чланова тог закона наводи се да свака верска заједница мора да се региструје и мора да поднесе посебну пријаву која, поред осталог, подразумева то да назив верске заједнице мора да се разликује од било којих других верских заједница и не сме да садржи назив било које друге државе или њена обележја. То значи да православна црква у Црној Гори не може да се зове Српска православна црква, јер је то обележје друге државе“, напомиње Ристић.

Закон даље тражи да средиште и адреса верске заједнице мора да буде у Црној Гори.

„Будући да је Српску православну цркву у њеном пуном капацитету основао 1219. Свети Сава, то би значило да би Митрополија црногорско-приморска, односно све наше епархије на територији Црне Горе морале, приликом евентуалне регистрације, прво да избаце реч „српско“, да престану да користе црквену заставу, која је српска тробојка, и да доставе одлуку о оснивању из 1219, са подацима о оснивачу, Светом Сави, који би обухватали, што је потпуно апсурдно, јединствени матични број или број личне карте, доказ о држављанству и пребивалишту са својеручним потписом“, каже Ристић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости