9/3/2020 9:24
Online Counter

Српска православна црква зна да нема аргументе у вези Закона о слободи вјероисповијести и зато покушава политичким притиском да сломи Црну Гору, оцијенио је почасни предсједник СДП-а Ранко Kривокапић.

Говорећи о Закону о слободи вјероисповијести, Kривокапић је поручио да су цркве, храмови и друга имовина увијек били државни, кад год је било државе Црне Горе.

Он очекује да разговори експертских тимова Владе и Српске православне цркве могу резултирати договором, упркос супростављеним ставовима и да би за Црну Гору био примјењив француски модел у рјешавању тог питања.

У Закону о својини већ стоји да културно - историјски споменици не могу бити у власништву странаца, а Српска православна црква је странац у Црној Гори, наводи Kривокапић.

Тој цркви је, како наводи, спорно да сада врати оно што је некад отето.

"Нијесу никад имали право на ту имовину и они то знају, јер би се жалили Уставном суду. Па би Уставни суд, колико год био добар или лош, одлучио, па би ишли у Стразбур. Они покушавају политичким притиском, догађањем народа као 1989. да сломе Црну Гору", рекао је Kривокапић.

Он је оцијенио да је Митрополит црногорско - приморски Амфилохије тек сада, након тридесет година порицања, признао да је по Уставу из 1905. у Црној Гори била аутокефална црква.

Закон о слободи вјероисповијести је, како каже, требало усвојити одмах након обнове независности.

"Све што се десило, а није завршено након референдума, је било одлагање и грешка, због несагласности нас у владајућој коалицији. СДП је тражио да то одмах радимо, припремао сам то са Венецијанском комисијом", рекао је Kривокапић.

Он тврди да је Демократска партија социјалиста у том периоду била подијељена око тог питања.

"То је морало раније да се ријеши, јер је у међувремену држава губила дио легитимитета добијеног на референдуму због лошег владања ДПС-а и немања владавине права", казао је Kривокапић.

Поручио је да сада треба ријешити, како је навео, злоупотребе и заједничке послове ДПС-а и СПЦ у периоду рата ''и нешто прије и послије''.

Он је казао да зна да има пуно неправде у Црној Гори и да у супротном не би било толико народа на литијама.

Говорећи о СПЦ, Kривокапић је оцијенио да та црква инсистира на концепту затирања Црногораца и црногорске државе.

"Kо год био тамо на власти, та структура има свој јасни национални програм од 180 година, гдје Црногорци нијесу ту и немају своју историју", казао је Kривокапић и устврдио и да је иза протеста крајем осамдесетих прошлог вијека, на којима су биле југословенске заставе и Титове слике, стајала ''тадашња српска држава и црква у намјери да уништи тадашњу Југославију и створи Велику Србију''.

Најмрачнији дио великосрпског национализма иде преко СПЦ и она уништава прије свега Србију, поручио је Kривокапић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости