4/3/2021 9:54
Online Counter

Када је ријеч о поступцима Цариградске патријаршије у Украјини, то није у складу са предањем Цркве. И у том смислу, ако хоћете, можемо рећи да смо на страни Руске цркве. Заправо, ми смо на страни поретка и на страни канона. И ту је, заправо, Руска црква обесправљена, казао је патријарх српски Порфирије за државну Радио-телевизију Србије (РТС).

На примјеру Православне цркве Украјине, која је почетком 2019. добила томос о аутокефалији од Васељенске патријаршије, „преседан је направљен”, тврди водитељка РТС-а, упитавши Порфирија:

„Имате ли бојазни, да би, послије Kијева, могла да се додијели аутокефалност другим црквама које то затраже – Македонској или Црногорској православној цркви?”, питала је водитељка РТС-а.

„Нијесам пророк”, рекао је патријарх Порфирије, „али некако се надам да заиста до сличних поступака, које смо већ видјели када је ријеч о поступку у Украјини, неће доћи. Очигледно је да је то изазвало велике потресе у односима између помјесних цркава и да ће то бити лекција која ће отријезнити све. Наравно, кад се појаве проблеми, морамо разговарати и оставити, не времену нашем, него времену Божијем, да се успостави поредак.”

Број прегледа:
hit counters free

Новости