5/7/2019 19:24
Online Counter

На састанку представника држава сукцесора бивше СФРЈ у Београду одлучено је да Србији припадну објекти Сталне мисије при УН-у у Женеви и Генералног конзулата у Франкфурту.

Србији су припале амбасаде и куће у Харареу, главном граду Зимбабвеа, као и резиденције у Kонакрију у Гвинеји.

Састанак је окончан усвајањем Резолуције, односно доношењем низа конкретних одлука по свим тачкама дневног реда, укључујући и расподјелу једног броја непокретности бивше СФРЈ, саопштено је из Министарства иностраних послова Србије.

На састанку су, у складу са Споразумом о питањима сукцесије, извршене измјене и допуне листе из додатка анекса Б у смислу отписа једног броја непокретности за које је, након провјере имовинскоправног и фактичког статуса, несумњиво утврђено да никад нису биле или више нису у власништву бивше СФРЈ, али и уписа новопронађене имовине бивше СФРЈ, која претходно није била евидентирана.

Разматране су могућности физичких подјела великих дипломатских комплекса у Бразилији, Њу Делхију и Москви, као и Адис Абеби.

Донесена је и одлука да се листа умјетничких дјела која су се налазила у дипломатско-конзуларним представништвима бивше СФРЈ и о чијем фактичком стању нема података, упути Интерполу ради потраге и предузимања даљњих мјера из њихове надлежности.

Наредни, 20. састанак Мјешовитог комитета за расподјелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ, одржаће се до краја фебруара 2020. године у Сарајеву.

Број прегледа:

Новости