15/4/2021 22:02
Online Counter

Тајни документ за коначно решење граница на Балкану, такозвани словеначки "нон-пејпер", чији су детаљи јутрос објављени, замишљен је као промена територија по већ постојећим границама, које су или званичне или постоје у званичним документима (попут Бриселског споразума који предвиђа формирање ЗСО на Kосову). Циљ документа иза којег наводно стоји Јанез Јанша је стварање три велике државе - "Велике Србије", "Велике Албаније" и како се наводи, "решавање хрватског националног питања". Истовремено, Босна и Херцеговина би била сведена на половину своје садашње територије.

"Велика Србија"

Република Србија била би састављена од своје садашње територије, без Kосова, али са целом Републиком Српском у својим дејтонским границама. То значи да би се, према "нон пејперу" границе Србије пружале све до Бањалуке, а да би најзападнија тачка била обала реке Уне. Територија Заједнице српских општина на Kосову, по овом плану, формално не би припадала Србији, али би имала велику аутономију и веома тесне везе са Србијом.

"Велика Албанија"

Албанија и Kосово, са својим садашњим територијама, ујединиле би се и чиниле би једну државу - Албанију, која би се простирала све до јужног дела Kосовске Митровице. Делови Kосова у којима живе Срби - ЗСО - имала би аутономију попут Јужног Тирола.

То значи да би формално припадали Албанији, али би у политичком, културном и сваком другом смислу далеко више били окренути Србији. "Нон-пејпер", онако како званично стоји у њему, не предвиђа ширење Албаније на територију Северне Македоније где живе Албанци и општину Прешево у Србији, која је такође већински настањена албанским живљем.

"Решење хрватског националног проблема"

Kантони са већинско хрватским становништвом у БиХ, претежно у Западној Херцеговини, чинили би посебну целину, а за њихову даљу судбину предложене су две опције. Прва предвиђа потпуно припајање ових кантона Хрватској, а друго формални останак у БиХ уз потпуну аутономију и окретање Хрватској (статус Јужног Тирола, који је предвиђен и за српске општине на Kосову).

Босна и Херцеговина

Kако је наведено у "нон-пејперу", Босну и Херцеговину би "чинили кантони са претежно бошњачким становништвом који бу преузели потпуну одговорност за своју државу". То значи да би се територија БиХ практично преполовила у односу на садашње границе. Наводи се да би потом становништво ове државе на референдуму одлучило о будућности у ЕУ или ван ЕУ, уз окретање Турској. У документу се каже да је "бошњачко становништво и даље доминантно за ЕУ, али због хаоса који влада у БиХ, све је већи утицај Турске и радикалног ислама.

Број прегледа:
hit counters free

Новости