23/11/2019 10:41
Online Counter

После афере "шпијун" држава спрема пакет мера којим ће у Скупштини учврстити унутрашњу и међународну позицију. Путин и Вучић ће у Сочију 4. децембра ставити тачку на случај

Србија припрема пакет аката којим ће "зацементирати" свој стратешки правац у наредном периоду. Како "Новости" сазнају, 15. фебруара, на Сретење, Народна скупштина требало би да усвоји посебну декларацију о политичкој независности и војној неутралности Србије. У сету докумената који ће бити пред посланицима наћи ће се и стратегије одбране и националне безбедности.

То би требало да буде најважнија политичка последица велике шпијунске афере, која је, упркос могућим последицама, учврстила државно руководство у намери да по сваку цену одбрани независност Србије и сопствени пут без утицаја страног фактора, било са Истока, било са Запада.

Тачку на причу о снимку на којем се види како бивши заменик војног аташеа руске амбасаде у Београду, потпуковник Георгиј Клебан, даје новац З. К., пензионисаном потпуковнику Војске Србије, ставиће председници Србије и Руске Федерације, Александар Вучић и Владимир Путин. А то ће се догодити током њиховог сусрета "очи у очи" 4. децембра у Сочију. Како сазнајемо, две државе озбиљно припремају тај сусрет, током којег ће бити додатно учвршћене и економске везе. Зато ће у нашој делегацији бити и министри Алексадар Вулин, Александар Антић, Зорана Михајловић...

На питање о томе да ли ће са Путином разговарати о шпијунској афери, Вучић је у петак рекао:

- Разговараћемо у четири ока. Са Путином увек причам отворено. Мислим да би главна тема требало да буду наши билатерални односи, који укључују све бољу економску сарадњу и све већу привредну размену. Наравно, и председник Русије ће имати своје теме и ми смо спремни да разговарамо о сваком питању. Желимо да градимо добре, најбоље, односе са Русијом, уз узајамно поштовање и поверење.

Вучић је казао да је поносан на то што је добио Орден Александра Невског од Путина, 105 година након што га је добио Никола Пашић. Подсетио је колико нам је Путин већ помогао, посебно 2015, када је спречио усвајање резолуције о Србији као геноцидном народу у СБ УН, али и у очувању територијалног суверенитета и интегритета.

Паралелно са политичким акцијама уследиће и конкретне мере на комплетном расветљавању спорног случаја. Осим З. К., чије је деловање документовано, биће процесуирани и сви за које постоје докази да су узимали новац од страних агената. Истовремено, ВБА и БИА фокусираће се на истрагу о томе колико је, после ове конспиративне акције, окрњен систем безбедности, посебно на терену одавања тајни које се односе на наоружавање војске и информације о људству.

У нашим политичким и безбедносним круговима говори се да овај случај баца сенку на односе две пријатељске државе. Међутим, свима је јасно да овакве акције нису "специјалитет" Руске Федерације као велике силе, већ је Србија константно изложена агентурном раду Западних држава, од којих су неке директно ангажоване на угрожавању уставно-правног поретка наше земље.

Сличан тон доминирао је и у првим реакцијама Москве на аферу - из Кремља је поручено да ништа не може да наруши братске и савезничке односе Србије и Русије. Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова казала је да је реч о већ устаљеној пракси да се пред сусрете највиших званичника отварају сличне афере.

Обавештајно-политичка игра која је подигла тензије у нашем безбедносном сектору "закувана" је када се на "Јутјубу" појавио снимак на којем су пуковник Клебан и његов српски сарадник З. К. Забележени су њихов сусрет и примопредаја кеса и коверте са новцем. По објављивању, у причу се укључио и бугарски независни новинар Христо Грозев, на Западу познат као "борац за истину о штетном руском обавештајном деловању" који је дао своје тумачење сусрета са снимка.

У међувремену, аутентичност снимка потврдила је и БИА чији су оперативци већ били упознати и са сусретом и са другим контактима Клебана и З. К. Снимак је, према нашим сазнањима, у јавност пустила румунска обавештајна служба, која важи за испоставу америчких обавештајаца.

Број прегледа:
hit counters free

Новости