29/8/2019 11:46
Online Counter

Иако је јуче предсједник ФБиХ Маринко Чавара изјавио да неће бити обиљежавања 24 године од такозваног ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара, поједини представници српских повратника из тих општина и даље сумњају да је манифестација отказана, док други оцјењују да је то логична одлука.

Обиљежавање ове срамне годишњице раније је званично најављено из Одбора ХДЗ-а БиХ Ливно, а представници Одбора за заштиту Срба у ФБиХ тим поводом састали су се и са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, који им је обећао да ће се лично заложити да манифестације не буде.

Међутим, Чавара, који је потпредсједник ХДЗ-а БиХ, тврди да ништа не зна о томе и да тог обиљежавања неће бити.

- Немам појма ко је то најавио. То су спинови који се покушавају убацивати и замаглити постојећа ситуација. Нађите одлуку иједног тијела које је рекло да ће бити тамо. Не постоји апсолутно - рекао је Чавара и навео да је ријеч о “испровоцираном сукобу”.

Начелник Босанског Грахова Милорад Глигић сматра да је отказивање ове манифестације био нормалан и логичан слијед догађаја, јер су сви српски представници оспоравали ту најаву, која је била беспотребно дизање тензија.

- Можда је у питању била и нека политичка игранка, а због које су се у сјени нашли реални проблеми повратника и становништва које на овим просторима живи - навео је Глигић.

Начелник Дрвара Душица Рунић рекла је да још чекају званичну потврду из Кантоналног одбора ХДЗ-а о отказивању манифестације.

- Чавара није компетентан да се оглашава о овом питању и једина званична изјава за нас биће из Кантоналног одбора ХДЗ-а - поручила је Рунићева.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је да ће сутра у Бањалуци бити одржан нови састанак на ову тему, те да до тада не би да коментарише ништа у вези са тврдњама да је спорна манифестација отказана.

Одбор ХДЗ-а БиХ Ливно усвојио је недавно на страначкој скупштини иницијативу о обиљежавању 24 године од, како су навели и на званичном сајту странке, “ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара”, а план је био да централни скуп буде одржан 13. септембра у Дрвару.

Провокација

Милорад Додик изјавио је раније да намјеру ХДЗ-а Ливањског кантона да 13. септембра слави наводно ослобођење сматра неприхватљивом и потпуно непотребном провокацијом, која може нарушити међунационалне односе у том кантону, али и цијелој БиХ. Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ позвао је раније становнике Дрвара, Грахова, Гламоча и Петровца да 13. и 14. септембра обуставе саобраћај према Ливну и Бихаћу.

Број прегледа:
hit counters free

Новости