13/4/2020 8:35
Online Counter

Борба против корона вируса на северу Косова и Метохије протиче у упорном настојању издајничког режима из Београда да прикажу како они контролишу тај део јужне српске покрајине и да они одређују превентивне мере заштите становништва. Што је гола лаж.

Све одлуке о карантину за Звечан и Косовску Митровицу и о увеђењу полицијског часа нажалост доноси сепаратистичка власт из Приштине. Уосталом, сецесионисти из јужне српске покрајине седам дана пре Београда затворили су школе и факултете и све угоститељске објекте на Северу КиМ. Затварање су извршили инспектори из Приштине у пратњи Косовске полицијске службе који су сви од реда на платном списку сепаратиста.

Власт из Београда, рецимо преко председника привременог органа за Косовску Митровицу оснива кризни штаб који је наводно на челу борбе против корона вируса и који одлуке доноси у сарадњи са Београдом али на терену ствари стоје другачије. Мере као што је полицијски час од петка до понедељка који се спроводи у остатку Србије не спроводи се на северу Косова и Метохије јер овде важе другачија правила. Косовску полицијску службу која треба да спроводи одлуке Владе Србије плаћа Приштина а не Београд и они спроводе одлуке које доносе сепаратисти.

Бриселским споразумом је Александар Вучић сепаратистима предао институције Републике Србије на Косову и Метохији, као што су судство, полиција, цивилна заштита па из тог разлога сепаратисти управљају животом Срба у јужној српској покрајини.

Чак и ове институције као што су просвета и здравство полако али сигурно препуштају се Приштини. Уз дозволу министарства здравља Републике Србије власт самопроглашне републике Косово опрема рендген кабинет у болници у Косовској Митровици као што и једном делу лекара и сестара даје плату који раде у здравственим установама на северу Косова и Метохије. Београд је то дозволио из разлога штедње, како они кажу, да не би оптеретили буџет Србије а у ствари постепено али сигурно и овај део институција уступају Приштини.

Овог месеца је и Електро-привреда Србије на Косову и Метохији требала да оде у руке сепаратиста али је само епидемија корона вирусом то привремено зауствила. Пре неки дан је министар унутрашњих послова самопроглашене републике Косово посетио Лепосавић и административни пункт Јариње а медији из Приштине најављују скорашњу посету Аљбина Куртија северу Косова и Метохије. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је пре неки дан изјавио да са властима у Приштини тј. са Аљбином Куртијем има јако добру сарадњу, за разлику од пре неког времена када није имао добру сарадњу па се поставља питање чему тако честа промена ставова Београда када је у питању јужна српска покрајина.

Иначе, председник Србије Александар Вучић се хвали да је он најзаслужнији за добру снабдевеност храном и лековима на северу КиМ и да то чини на начин који само он зна, ваљда хоће да каже алтернативним шумским путевима.

Александар Вучић по обичају лаже. Снабдевеност је пристојна из разлога што је то заслуга трговаца који се због личног профита довијају на разне начине да би снабдели своје продавнице. Типичан пример да председник лаже су апотеке.

Приватне апотеке су препуне лекова и санитетског материјала а апотеке и болница под надлежноћу министарства здравља Србије зврје полупразне. Каква је политика преваре и лицемерства председника Србије говори и отварање пре неку годину српске болнице у Пасјану код Гњилана. Иако су болницу у Пасјану изградили сепаратисти из Приштине лични пријатељ Александра Вучића Хашим Тачи му је дозволио да је он свечано отвори обмањујћи грађане Србије да је она изграђена новцем Владе Србије.

И оно што је најболније за Србе са Косова и Метохије јесте да их издајнички режим из Београда третира као грађане неке друге или туђе државе. Ако желе да уђу у централну Србију морају да иду у обавезну изолацију исто као да долазе из Румуније, Мађарске или неке друге државе.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије ''Отаџбина''

Број прегледа:
hit counters free

Новости