20/10/2019 8:19
Online Counter

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је, у оквиру посете руског премијера Дмитрија Медведева Србији, споразум о наставку модернизације барске пруге.

Михајловић је потписала Споразум о заједничкој реализацији пројекта модернизације барске пруге потписала са генералним директором Руских железница Олегом Белозјоровим, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, преноси Бета.

„Са Руским железницама до сада смо модернизовали око 200 километара пруга у Србији. Данас потписаним споразумима крећемо у нове пројекте вредне 230 милиона евра, који ће се финансирати из новог руског кредита за железницу'', рекла је Михајловић.

Она је додала да је Барска пруга, уз железнички Коридор 10, најважнији железнички правац који Србију повезује са регионом, а укупна дужина деонице која ће бити обновљена износи 209,8 километара.

„Са Руским железницама реконструисали смо већ 77,6 километара деонице од Ресника до Ваљева, а модернизацијом целе барске пруге кроз Србију вратићемо брзину возова на 100 км/час све до границе са Црном Гором”, рекла је Михајловић.

Током посете премијера Медведева потписана су још два споразума у области железнице, и то о одобрењу државног извозног кредита Влади Србије, вредног 172,5 милиона евра, уз учешће из буџета Србије у износу од 57,5 милиона евра, што је укупно 230 милиона евра.

Нови зајам односи се на пројектовање и изградњу новог диспечерског центра на железници, израду пројектно-техничке документације за наставак реконструкције барске пруге и изградњу електротехничке инфраструктуре на деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Старе Пазове до Новог Сада.

Током посете руског премијера потписан је и уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи железничке инфраструктуре и изградњу јединственог диспечерског центра на железници.

Уговор се односи на израду пројектно-техничке документације, вредан је 9,48 милиона евра, а потписали су га в. д. генералног директора „Инфраструктуре железнице Србије” Мирољуб Јевтић и генерални директор „РЖД интернешенел” Сергеј Павлов.

(Фото Танјуг)

Број прегледа:
hit counters free

Новости