26/7/2019 19:20
Online Counter

Премијер Северне Македоније, Зоран Заев, изавио је данас да ће према бившем припаднику тзв. ОВK, Томору Морини, с Kосова, којег је почетком седмице ухапсила македонска полиција, бити поштован закон. Заев је на конференцији за новинаре у Скопљу рекао да је, према његовим речима, право у том случају јасно и да је Морина "држављанин Kосова", али да га Интерпол сматра држављанином Србије, по чијој потерници је овај бивши припадник тзв. ОВK и ухапшен.

Заев истиче да ће у овом случају бити поштована владавина права и међународних прописа и закона у складу са европским нормама. Према његовим речима, случајем Морине се не бави македонска влада, већ надлежни тужилац, надлежни судија и Оливер Спасовски, министар унутрашњих послова, Агим Нухиу, заменик министра унутрашњих послова, и нико други.

Указао је да је Северна Македонија, као и Србија, члан Интерпола. Он је том приликом поменуо чињеницу да је Скопље гласало за чланство Kосова у овој међународној организацији.

- Правосудни органи у Северној Македонији, као у Аустрији, Грчкој Великој Британији, доносе одлуку о изручењу. Право јасно каже да је он држављанин Kосова, а не Србије, и да би требало да буде пуштен из притвора и да не би требало да буде екстрадиције, рекао је Заев.

Заев је, међутим, указао да Интерпол каже да је Морина држављанин Србије.

- То није истина, наша земља потврђује да је држављанин Kосова и да има пасош из Велике Британије и Kосова, али најмање што очекујем је поштовање закона, рекао је Заев.

Број прегледа:
hit counters free

Новости