11/5/2021 10:10
Online Counter

У Француској је објављено ново отворено писмо, за које се тврди да га потписало 130 хиљада људи, у којем се упозорава на наводну опасност од избијања грађанског рата у овој земљи.

Писмо је објављено у десничарском часопису, а потписници су оптужили власти у Француској за чињење уступака исламизму.

„Ради се о опстанку наше земље", наводи се у тексту који су прво војници анонимно објавили, а онда добили подршку дела јавности.

Француска влада је већ осудила слично писмо које су прошлог месеца потписали углавном пензионисани генерали војске.

Флоранс Парли, министарка одбране, рекла је тада да ће бити кажњен свако ко крши закон који забрањује резервистима или активним припадницима војске да у јавности исказују мишљење о питањима религије и политике.

Ипак, лидерка екстремне деснице Марин ле Пен, кандидаткиња на председничким изборима следеће године, стала је уз 1.000 припадника и припадница војске који су подржали прво писмо.

Најновији у низу текстова је у недељу објавио десничарски часопис Валорс Актуелс иако нису познати чинови, нити тачан број потписника који су наводно активни припадници војске.

Аутори отвореног писма кажу да припадају млађој генерацији војника који су служили у Авганистану, Централноафричкој Републици и на Малију, те да су учестовали у антитерористичким операцијама у Француској.

„Људи су стављали главу у торбу да би уништили исламизам којем ви чините уступке у нашој држави", навели су.

Такође су искритиковали одговор француских власти старешинама које су прошлог месеца потписале још једно писмо: „Јесу ли се они борили да би Француска на крају испала пропала држава?"

„Ако дође до грађанског рата, војска ће завести ред у држави", додали су.

„Нико не жели да дође до тако ужасне ситуације - пре свега наше старешине - али да, грађански рат се спрема и Француска то веома добро зна".

На сајту часописа који је објавио писмо војника наводи се да је, након што је потписивање отворено за јавност, прикупљено више од 130.000 потписа.

Француска је недавно предложила усвајање контроверзног закона који треба да стане на пут ономе што председник те државе, Емануел Макрон, назива „исламским сепаратизмом".

Међутим, критичари су, како у Француској тако и у иностранству, оптужили власт да неправедно третира ислам.

Број прегледа:
hit counters free

Новости