3/12/2019 12:11
Online Counter

У свијету се данас обиљежава 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом. Док развијене земље иду у правцу унапређења права и положаја припадника ове изузетно рањиве категорије становништва, у Црној Гори се већ годинама причају једне те исте приче, а мало се шта ради у пракси.

Подсјећамо да у Црној Гори још увијек добар дио јавних установа није физички прилагођен за приступ особа са инвалидитетом. Жалосно је што чак и неки факултети Универзитета Црне Горе нису ријешили ово питање, чиме је особама са инвалидитетом ускраћено једно од основних људских права – право на слободан избор образовања. Са друге стране, о степену усклађености образовних планова и програма у црногорским школама и факултетима са потребама особа са инвалидитетом тешко је и говорити.

Јединствене базе података о особама са инвалидитетом још увијек нема, а у великом броју општина нису формиране комисије за утврђивање процента инвалидитета и процјену преостале радне способности. Такође, још увијек нису доступни подаци о броју лица која су дјелимично или потпуно лишена пословне способности због тјелесних мана или душевних обољења.

Дискриминација је нарочито примјетна на пољу запошљавања гдје је особама са инвалидитетом јако тешко да се пробију и докажу да могу бити вриједни и одани радници, посвећени радним задацима и циљевима послодаваца. Симптоматично је то што послодавци у Црној Гори и даље радије бирају да плаћају казне држави због незапошљавања ових лица, него да им дају посао и на тај начин их учине корисним члановима друштва. То најбоље говори колико су политике Владе на овом пољу до сада дале резултате, односно колико су биле промашене. Истовремено, немогуће је доћи до податка колико је послодаваца до данас санкционисано због незапошљавања особа са инвалидитетом.

Социјалистичка народна партија честита особама са инвалидитетом њихов дан уз жељу да сваке године успију да освоје нова права и слободе, и уз обећање да ћемо остати посвећени борби за бољи живот свих грађана, а посебно рањивих категорија становништва, међу којима су они посебно важни.

Мр Марија Радиновић, потрпаролка ОО СНП Главног града

Број прегледа:
hit counters free

Новости