18/3/2020 18:51
Online Counter

Дуго је Црна Гора одолијевала корона вирусу, али синоћ су надлежни органи објавили да су прва два случаја забиљежена и у нашој земљи.

Kако је и сам премијер Марковић изјавио, Црна Гора сада улази у другу, много сложенију фазу суочавања са глобалном пошасти која односи животе широм свијета.

Док чекамо економске мјере Владе које би требало да помогну становништву и привреди да превазиђу несумњиво тешке последице које ће ова пандемија оставити по цијело друштво, важно је истаћи да су најстарији чланови наше заједнице посебно угрожени.

Са појединих адреса већ су стигли предлози да се пензионерима пружи могућност одложеног плаћања комуналија. Међутим, поставља се питање да ли ће они, иако добију такву могућност, након што потроше своје мизерне пензије, моћи да плате оно што буду дужни држави.

Из тог разлога, Социјалистичка народна партија предлаже Влади да, по угледу на Србију и друге државе, омогући пензионерима једнократну помоћ како би што лакше преживјели макар први удар економске кризе која је готово извјесна.

Сигурни смо да у буџету Црне Горе има довољно средстава за ове намјене. У то нас увјерава и чињеница да је Влада много пута доносила одлуке о помагању неуспјешних предузећа, која годинама не плаћају порезе држави. Један од примјера је, свакако, Montenegro Airlines, којем је прошле године обезбијеђена помоћ од чак 155 милиона еура, што је изазвало бројне полемике у јавности.

Такође, било би добро да знамо да ли Електропривреда, Водовод и Чистоћа планирају неке мјере помоћи или снижавања цијена услуга према најугроженијим категоријама становништва.

Пандемија корона вируса је на суров начин подсјетила колико смо као човјечанство рањиви и да је најбољи одговор на овакве опасности солидарност и саосјећање.

Из тог разлога, апелујемо на Владу Црне Горе и остале надлежне институције да у што скоријем року размотре поменута питања, како бисмо нашим суграђанима олакшали проблеме у којима се лако могу наћи.

Број прегледа:
hit counters free

Новости