27/9/2019 8:54
Online Counter

Словак Владимир Билчик је нови предсједавајући Делегације Европског парламента при Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Црне Горе, док ће Тања Фајон предсједавати Делегацијом ЕП-а у САПЦ-у ЕУ и Србије.

Имена нових предсједавајућих делегација за остале земље Западног Балкана очекује се да буду објављена касније данас.

Парламентарни одбори за стабилизацију и придруживање су савјетодавна тијела која су формирана на основу споразума о стабилизацији и придруживању с Европском унијом. Они чине састав делегација ЕУ и делегација националних парламената и обично се састају два пута годишње, једном у националном парламенту и једном у Европском парламенту.

Владимир Билчик, словачки европарламентарац, рођен је 27. маја 1975. у Братислави. Члан је Европске народне странке и ово му је први мандат у Европском парламенту.

Билчик је рекао је да настоји да игра активну улогу у програму проширења на Западном Балкану од почетка свог мандата.

“Стога сам врло задовољан што сам изабран за предсједавајућег Делегације САПЦ између ЕУ и Црне Горе. Преузећу ову улогу с највећом одговорношћу”, казао је Билчик након избора.

У претходном периоду Билчик је радио као политички аналитичар и универзитетски професор. Био је члан Одјељења за политичке науке на Универзитету Цомениус у Братислави и члан је Словачког удружења за спољну политику (СФПА). У прошлости је радио као савјетник представника словачке владе за Kонвенцију о будућности Европе (2002-2003).

Почетком ове године коментирисао је пут Западног Балкана ка ЕУ, рекавши да је ЕУ још увијек фокусирана на регион, али да су услови за пријем нових чланица постали строжији.

Између 2014. и 2017. Парламентарним одбором за стабилизацију и придруживање предсједавала је Анелиесе Додс, која је позицију напустила након Општих избора у Великој Британији 2017. Замијенио ју је колега Дејвид Мартин.

Српско уједињење/ЦдМ

Број прегледа:
hit counters free

Новости