2/10/2019 7:40
Online Counter

Председништво Слободарске партије Аустрије (ФПО) суспендовало је доскорашњег лидера те странке Хајнц Kристијана Штрахеа и најавило да ће га искључити из чланства ако се докаже његова кривица у афери око коришћења партијског новца у приватне сврхе.

Штрахе је покушао да предухитри Председништво ФПО и заказао је конференцију за штампу на којој је саопштио да замрзава своје чланство у странци, као и да се, док се не расветле све оптужбе на његов рачун, неће бавити политиком.

Нови шеф ФПО Норберт Хофер рекао је новинарима, након седнице Председништва, да статут странке не предвиђа могућност замрзавања чланства, да је Штрахеова одлука узета у обзир и да је суспендовано његово чланство до даљњег.

- Мислим да је то у складу с његовом одлуком. То је оно што је рекао. Статут не познаје могућност стављања у мировање чланства. Сачекаћемо да се види да ли су оптужбе на његов рачун тачне, ако јесу, онда ће бити искључен из странке - поручио је Хофер.

Иначе, Штрахеа многи функционери у ФПО окривљују за пораз на превременим парламентарним изборима, јер је влада у којој су били слободарци пала, након што је у јавност доспела корупционашка афера "Ибица" у којој је бивши лидер био главни актер, а због чега је морао да се повуче са функције шефа партије, као и вицеканцелара.

Одлука о суспензији чланства Штрахеа јасна је порука дистанцирања странке од бившег лидера.

На седници Председништва донета је одлука и о реформи партије, а у те сврхе су успостављене радне групе које ће се бавити модернизацијом странке, кодексом понашања, као и строжијим правилима у области финансија.

Суспензија чланства значи да Штрахе губи сва права која имају чланови ФПО.

Што се тиче његове супруге Филипе, странка је уздржана по питању њеног посланичког мандата.

Хофер је рекао да се чекају коначни резултати избора и да ће потом бечки одбор, пошто је она била на његовој листи кандидата, донети одлуку.

Наиме, ФПО Беча је освојио само два мандата, па је питање да ли ће Харалд Штефан затражити свој мандат освојен преко Беча, или ће у скупштину ући преко регионалне листе.

У случају да Штефан прихвати бечки мандат, Филипа Штрахе неће моћи да уђе у скупштинске клупе.

Хофер је најавио да је на Председништву странке донета одлука да он буде предложен за будућег трећег председника аустријског парламента, а да ће потпредседник партије Херберт Kикл бити шеф посланичког клуба.

Број прегледа:
hit counters free

Новости