16/6/2020 12:17
Online Counter

Свештеници Мирчета Шљиванчанин из Подгорице и Жељко Ћалић из Даниловграда пуштени су на слободу након што је судија за истрагу прихватио жалбе њихових бранилаца.

Њима је раније рјешењем подгоричког Основног државног тужилаштва одређено задржавање до 72 сата због, како се наводи, постојања основане сумње да су извршили кривично дјело ”непоступања по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести из чл. 287 Кривичног закона Црне Горе”. Државни тужилац Јелена Протић је као разлог за задржавања навела могућност понављања кривичног дјела.

Судија за истрагу Основног суда у Подгорици Ненад Вујановић у поступку извиђаја према осумњиченом свештенику протојереју Мирчети Шљиванчанину, одлучујући по жалби бранилаца адвоката Божа Милоњића и Владимира Чађеновића, који су изјавили против рјешења Основног државног тужилаштва у Подгорици о задржавању осумњиченог свештеника у тзв. тужилачком притвору до 72 часа, веома ефикасно и експедитивно је одлучио по жалби и донио рјешење којим је уважио жалбу бранилаца о. Мирчете Шљиванчанина и укинуо рјешење подгоричког Основног државног тужилаштва о његовом задржавању у притвору.

Истим рјешењем је наређено да се прота Мирчета одмах пусти на слободу.

И судија за истрагу Основног суда у Даниловграду Соња Кековић у поступку извиђаја према осумњиченом свештенику Жељку Ћалићу, а одлучујући по жалби браниоца адвоката Радоја Бојовића, донијела је рјешење којим је уважила жалбу и укинула рјешење подгоричког Основног државног тужилаштва о његовом задржавању у притвору, након чега је о. Жељко пуштен на слободу.

Прота Мирчета Шљиванчанин се након пуштања на слободу захвалио на подршци Митрополиту Амфилохију, свештенству, правницима, посебно вјерном народу и поручио:

“Представља ми изузетно задовољство што сам свештеник тога народа. Ми се боримо против сваког зла, па и овог које је овај Закон донио и довео до тога да се свештеници затварају. Овај притвор је само једна мала станица на овом путу, осјетио сам љубав и молитву Цркве. Идемо даље до Христове побједе. Не дамо светиње!”

Ослобађање свог пароха о. Жељка вјерни народ је дочекао испред полицијске станице у Даниловграду, а након тога га испратио кроз улице града уз пјесму: “Свиће зора Даниловграду, слога биће пораз врагу”.

Прота Жељко је сабранима казао да битку за одбрану светиња настављамо.

Због утамничења о. Мирчете Шљиванчанина и о. Жељка Ћалића, прије њиховог пуштања на слободу, испред подгоричког Центра безбједности свештеници су са вјерним народом узнијели молитве Богу и Светом Василију.

Након тога је протојереј Никола Пејовић, момишићки парох, поручио да су се они сабрали испред овога дома не да пркосе и пријете, него да Христа Бога посвједоче као вјечну љубав и живот, као мјеру вјечног људског достојанства.

Број прегледа:
hit counters free

Новости