23/9/2019 20:02
Online Counter

Амерички амбасадор Кајл Скот оцењује да су у Србији урађене озбиљне реформе, да земља расте, али да мора још више и брже да се развија због животног страндарда који је далеко од онога у ЕУ, а што је неопходно како би задржала образоване људе. Оцењује да односи две земље прерастају у право партнерство.

Кајл Скот наводи да одлазак људи прети да угрози будућност Србије више од било чега, зато је, како каже, потребно створити више услова за останак него за одлазак.

"У САД чинимо све да подржимо евроинтеграције Србије, економски развој, и залажемо се за потпуну примену Бриселског споразума. Именовање специјалног изасланика за Балкан Мајка Помпеа потврда је колики напор улажемо", рекао је Скот и додао да је решење косовског питања предуслов за раст Србије.

"Надамо се да можемо да решимо те проблеме", рекао је амбасадор на предавању "Оптимизам у економским односима САД и Србије".

Према његовим речима, млади су, док су неки опседнути територијом, фокусирани на интерент и размишљања о бољем послу на коме ће више зарађивати.

Амбасадор је рекао да је за три и по године мандата у Београду, видео да земља излази из напорног периода транзицијие, и додао да са сигурношћу очекује да ће постати део и ЕУ и Светске трговинске ораганизациј у скорој будућности.

Подсетио је да постоје многи услови за оптмизам, привредни раст је у порасту, јавни дуг и незапосленост опадају, курс динара је стабилан, што су, како је оценио, огромна достигнућа.

Амбасадор је оценио да је за тај бољи живот неоходно подстаћи раст БДП како би достигао ниво од десет одсто, а земља достигла европски стандард.

Према његовим речима, у том циљу неопхонодне су реформе као што су ефиксасније правосуђе, рад на сузбијану корпупције. Неопходна је и рефома медија и истраживачко новинарство, што је, како је додао, важно и за развој бизниса, долазак инвестиција као и пораст домаћих улагања.

"Људи су највећи ресурси, нису то ни бакар, ни литијум", поручио је амбасадор.

САД имају значајну улогу у оптимизму који видим, рекао је Скот и додао да су америчке компаније донеле четири милијарде директних инвестиција, нове технологије и вештине.

"САД су спремне да прошире сарадњу и са Владом Србије и са привредом", оценио је Скот на предавању у организацији Савеза економиста Србије, а које је одржао на беспрекорном српском језику.

РТС

Број прегледа:
hit counters free

Новости