20/1/2020 22:02
Online Counter

Ове године навршиће се 29 година од погибије мајора Милана Тепића, постхумно одликованог народног хероја Одбрамбено-отаџбинског рата, који је, бранећи своју државу и народ, дигао у ваздух себе и војно складиште касарне убојних средстава у Беденику, код Бјеловара.

Својим дјелом заувијек је постао дио херојске српске историје, а у његовој родној Козарској Дубици чува се сјећање на његово јунаштво.

– Једном људи дају ријеч. Она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко – ово су ријечи славног хероја Милана Тепића, исписане на зиду зграде, коју краси мурал с његовим ликом, на улазу у центар Козарске Дубице.

Овим муралом сваком путнику намјернику указано је да је стигао у родно мјесто славног мајора некадашње ЈНА, који је учинио херојско дјело и ушао у легенду. Бранећи своју државу и народ, прије 29 година, није се повукао пред хрватским војницима, већ је дигао у ваздух себе и војно складиште касарне убојних средстава у Беденику код Бјеловара. Милан Тепић је понос родне Козарске Дубице.

– Он је наш идол, нас у Козаркој Дубици и уопште нашег народа и на Козари. Он је један велики и прави херој, и човјек који се заклео да ће да чува своју државу – поручио је Слободан Тркуља мјештанин Козарске Дубице.

Уз мајора Тепића, страдао је и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који, и поред Тепићеве наредбе, није хтио да се преда. Родно мјесто Милана Тепића чува сјећање на овог хероја. Осим мурала с његовим ликом, У Козарској Дубици је и Тепићева биста, а улица која води према Тепићевом родном селу Комленац, носи име овог хероја.

– Тепић је Синђелић, наш јунак, који у сваком случају усађен у младост нашу. Младост је то препознала.Тепића сви помињу. Многи би вољели да многе улице, објекти, носе назив Милана Тепића – сматра Драгољуб Ћибић предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица.

Тепићев гроб у родном Комленцу сваке године посјете породица, ратни другови, комшије. Милан Тепић потомак је Милице Тепић коју је, док је дјецу спасавала од фашистичког терора, бјежећи планином Козаром, прије скоро осам деценије, овјековјечио ратни репортер Жорж Скригин. Тепићи су срца јуначког, потекли из Козарске Дубице која се бројчано ни до данас, није опоравила од незапамћених јасеновачких злочина.

Извор: Искра

Број прегледа:
hit counters free

Новости