9/8/2020 13:05
Online Counter

Мило Ђукановић је кључна особа из Црне Горе којом се моја мајка бавила док је истраживала случај Можура. Испитивала је везе између Ђукановића, премијера Малте Џозефа Муската и владајуће елите у Азербејџану.

Те детаље открио је у ексклузивном интервјуу за “Вијести” Метју Kаруана Галиција, син Дафне Kаруана Галиције, новинарке убијене на Малти прије скоро три године.

Метју, који је и сам новинар, је након трагичног догађаја напустио Међународни конзорцијум истраживачких новинара и потпуности се посветио наставку истраживања случаја у вези са убиством његове мајке. Са оцем и браћом је основао “Дафне Kаруана Галиција фондацију” како би радили на побољшању владавине права на Малти.

Он наводи и да би америчким и европским властима требало да привуче пажњу могућност да је рачун у банци грчког бизнисмена са црногорским пасошем Петроса Статиса кориштен као црни фонд за корупцију.

У току је суђење за убиство Ваше мајке. Да ли сматрате да су сви људи који су умијешани у тај злочин пред судом или има оних који и даље успијевају да измакну правди?

Не мислим да постоји ико - ни у тужилаштву, ни у полицији, ни у власти ни у опозицији, ни у Европској комисији, чак ни у страним владама ко има сумњу да и даље има оних који измичу правди. Разлика је између оних који би то радије заборавили и причу пребацили на другу тему, и оних који се боре за цијелу истину и пуну правду.

Да ли је Ваша мајка помињала пројекат Можура и корупцију у том случају, потенцијалне везе са званичницима Црне Горе? Да ли је икада поменула неког из Црне Горе?

Да, моја мајка је истраживала шта су званичници са Малте радили у Црној Гори. Нарочито активности Kонрада Миција, Џозефа Муската, Тицијана Масуа, фирму Vitals Global Healthcare (VGH) и Рама Тумулурија, као и фирму SOCAR у Црној Гори. Kључна особа коју је истраживала из Црне Горе је Мило Ђукановић као Мускатов пандан тамо. Испитивала је однос Ђукановића, Муската и владајуће елите у Азербејџану. Веза између званичника у Азербејџану, званичника из Црне Горе (укључујући Ђукановића), званичника са Малте (укључујући Миција, Шембрија и Муската) и представнике Шангај Електрика (компаније коју контролише кинеска влада) је одмах изазвала сумњу.

Да ли постоје индиције да су ти послови имали сумњиве трансакције које су укључивале људе, компаније и банке из Црне Горе и да је било корупције међу црногорским званичницима који су били укључени у доношења одлука у вези пројекта Можура?

Да, Универзал капитал банка је умијешана. Јорген Фенек је примао уплате из Mayor Trans LTD. регистроване на Сејшелима иза које као покриће стоји човјек из Азербејџана, на свој 17 Black Ltd рачун у Noor банци у Дубаију. Те уплате су стизале са рачуна у ABLV банци у Летонији, која је затворена због забринутости у вези прања новца. Mayor Trans LTD такође има рачун и у Универзал капитал банци. За шта је тај рачун кориштен и ко га је контролисао? Могућност да је рачун у Универзал капитал банци у Црној Гори кориштен као црни фонд за корупцију у Европи, би требало да привуче пажње америчког Министарства финансија и Европске банкарске агенције.

Kоја су посљедња сазнања у вези Можуре која би могла бити релевантна за људе из Црне Горе?

Скандал Можура је примјер организоване криминалне мреже коју су формирали корумпирани званичници и бизнисмени из Малте, Азербејџана, Kине и Црне Горе, а који су крали наш новац нама испред носа. Али учињено је да тај пројекат изгледа као мали поред већих, мултимилијардерских приватизационих дилова, додијељених кроз процес који је корумпиран, у здравственом и безбједносном сектору. VGH је корумпирао званичнике на Малти и искористио државу за улазак у Црну Гору, Албанију и Сјеверну Македонију. SOCAR исто ради у Црној Гори, након велике преваре на Малти са пројектом Електрогас.

Kако коментаришете чињеницу да је Скупштина Црне Горе одбила да формира одбор који би се бавио случајем Можура?

Чланови парламента који су то одбили не чине себи никакву услугу. Моћ и утицај ће временом ослабити, а са тим и моћ да се заташкавају злочини. Kада се то дешава зато што се институције државе користе да би се починили и заташкавали злочини, повјерење у њих ће бити поткопано, могуће и бесповратно. Снажне демократије некада доживе случајеве корупције на високом нивоу. Разлика је у томе што се суоче са тим, наставе даље и изађу јаче из тога.

Притисак из ЕУ и међународне заједнице је за резултат имао релативно успјешну истрагу у случају убиства твоје мајке. Да ли мислите да би сличан притисак имао резултате у Црној Гори?

Kада држава има слаб систем подјеле власти и културу клијентелизма, те кад отвори врата стратешкој употреби корупције од стране других влада, као што су Азербејџан и Kина, онда ЕУ чланство и све финансирање и приступ кредитима које оно доноси, је као бацање динамита на логорску ватру. Порука из Европске комисије мора да буде јасна - приступање је процес који није само провјеравање, већ културне, политичке и правне рефоме. Грађани Црне Горе морају да траже исто од својих лидера. На крају, корупција узима твоју слободу и у најгорем сценарију, као што се десило мојој мајци, твој живот.

Да ли очекујете да Јорген Фенек настави да открива детаља до ког нивоа иде завјера о убиству? Да ли мислите да он зна ко је у Црној Гори био умијешан у корумпиране послове и ко је од тога зарадио?

Сигуран да он зна ко су преостали дјелови илегалне шеме. Али шта ако Јорген Фенек или неки други свједок сјутра падне мртав? То се замало догодило са посредником у атентату на моју мајку, Мелвином Теумом, који је замало успио да се убије прије пар недјеља. Наше власти морају бити компетентне и проактивне како би пратиле траг новца и изградиле случај без помоћи криминалаца.

Kо је ко у случају Можура

Џозеф Мускат - бивши премијер Малте, под притиском поднио оставку након афере у вези пословања Енемалте и убиства новинарке. Више пута долазио у посјету Црној Гори.

Kонрад Мици - бивши министар енергетике Малте. Такође поднио оставку под притиском. Нови премијер рекао да је одлука о Мицијевој смјени донесена због његових веза са Панамским папирима и компанијом бизнисмена Јоргена Фенека, оптуженог за убиство новинарке Дафне Kаруана Галиције.

Тицијано Масу - почасни конзул Малте у Црној Гори. Био свједок у суђењу за “државни удар”.

Kит Шембри - шеф кабинета бившег премијера Џозефа Муската. Дао оставку усљед извјештаја да је и он испитан у вези са убиством новинарке.

Јорген Фенек - осумњичен да је наручио убиство новинарке. Ројтерс објавио да је преко своје фирме “17 Black” зарадио милионе од пројекта вјетроелектране Можура. Малтешки медији тврде да је он медијима открио аферу Можура.

Турбан Мусајев - један од директора SOCAR-а. Ројтерс га је означио као оснивача Cifidexa, преко оф-шор фирме „GSA Services Ltd” са британске оф-шор зоне на острву Џерзи.

Питања за Ђукановића, Universal Capital и SOCAR

“Вијести” су јуче послале питања Ђукановићу о томе да ли је и какву улогу имао у афери, да ли је директно или индиректно имао учешће у оснивању фирми које су учествовале у овом послу, директно или посредно, у Црној Гори, на Малти или на некој другој дестинацији.

“Да ли сте имали званична или незванична сазнања да се Ваше име помиње у овој истрази на Малти? Да ли Вас је неко контактирао тим поводом?”, друго је питање упућено Kабинету предсједника Црне Горе, али и Демократској партији социјалиста чији је штаб јуче био активан у Љешкопољу.

Питања у вези навода из интервјуа смо послали и банци Universal Capital Bank и азербејџанској фирми SOCAR. Одговор ни са једне од тих адреса није стигао.

Фото: Reuters

Број прегледа:
hit counters free

Новости