7/12/2019 14:48
Online Counter

Говорећи о карактеристикама хеликоптера Ми-35М,  мајор Добросав Дрндаревић, командант 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле из Краљева, истиче да је разлика велика у односу на оно што је Војска Србије до сада имала.

Једна од тих разлика је опрема хеликоптера и сами инструменти - прелазак са аналогног на дигитално. Друга разлика је борбена употреба у дневним и ноћним условима и у сложеним метео-условима. Добија се и додатни ниво заштите јер је хеликоптер оклопљен – главни системи, мотор, ротор, као и сама кабина и пилоти су заштићени. Такође, сада се створила могућност дејствовања на већим даљинама - и дању и ноћу - јер хеликоптер располаже термовизијом, телевизијом, опремљен је и наочарима за ноћно летење.

Истакао је да је хеликоптер првенствено намењен за противоклопну борбу, али оспособљен и за целу палету других задатака које може да извршава, као што су превожење људства, терета и извиђање и из ваздуха.

Војни експерт Светозар Јокановић за Спутњик објашњава да нови хеликоптери могу извршавати широки круг задатака у условима реалних борбених дејстава. Поред транспорта војника (24 у седећем положају или 36 падобранаца са опремом и личним наоружањем), различитог терета (до четири тоне унутар трупа или на спољашњем носачу), обављања задатака трагања и спасавања (може да превезе 12 рањеника на носилима са медицинском пратњом), патролирања и извиђања, нови хеликоптери могу да пружају и ватрену подршку нашим снагама, уништавају живу силу и технику противника на земљи или води.

Тај стручњак за руску авијацију додаје да су основно наоружање хеликоптера Ми-17В5 четири 20-цевна сачаста лансера Б-8В-20 који користе невођена ракетна зрна С-8, калибра 80 милиметара. Могу да носе и контејнер УПК-23-250 са двоцевним топом ГШ-23 калибра 23 милиметара са 250 граната и невођене авио-бомбе ФАБ-100.

Према његовим речима, за заштиту хеликоптера набављени су и диспензери ИЦ мамаца. Поред тога, хеликоптери ће добити панцирне плоче које се могу поставити на хеликоптер.

„Од три хеликоптера један је прилагођен захтевима наших специјалних снага, па уместо већ стандардне утоварно-истоварне рампе има класична врата на задњем делу трупа. У борбеним условима са тим хеликоптером омогућен је десант 36 војника за свега 15 секунди!“, истиче Јокановић.

На војном аеродрому у Батајници данас су презентовани нови хеликоптери, којима је опремљена Војска Србије.

Поред руских хеликотера Ми-17 и Ми-35 у Батајници су представљени и Ербасови хеликоптери Х-154.

Број прегледа:
hit counters free

Новости