14/4/2020 18:33
Online Counter

„Писма која је министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић упутила високом представнику ЕУ за вањске послове и сигурност Хосепу Борелу и министру иностраних послова Мађарске Петеру Сијарту, жалећи се на помоћ коју су Мађарска и Русија упутиле Републици Српској у току епидемије вируса корона, невјероватан је и шокантан преседан“, рекла је портпарол ПДП-а Ања Петровић.

„Тешко је и замислити реакцију званичника који добију писмо министарке која се жали што је један ентитет земље коју представља добила помоћ и то у вријеме када читав свијет тежи заједништву, солидарности и узајамној подршци. Жалећи се на селективност, Турковић селектује, по ко зна који пут испољавајући, најблаже речено, нетрпељивост према Републици Српској“, каже Петровић и додаје:

„Турковић прије него што је преузела функцију требала је прочитати Устав, научити уставну структуру и функционисање земље и подсјетити се да постаје министарка иностртаних послова БиХ, а не радикалног крила СДА. Ми у Републици Српској смо захвални за сваку помоћ упућену током овог изазова с којим се сви суочавамо и увјерена сам да не постоји нико у Републици Српској коме би сметало, чак напротив, да исту добије ФБиХ. Међутим, иступи Турковићеве сада су дугорочан проблем СДА, јер док су им такви кадрови на руководећим позицијама, Република Српска и ФБиХ су све даље, а БиХ, у коју се они наводно куну, све је мање“, каже Петровић.

Она је позвала предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да у оквиру својих надлежности реагују на понашање Турковићеве.

„Ипак, увјерена сам да ће овакав потез остати усамљен случај и надам се да ће нас ова криза све учити солидарности, разумијевању и схватању да личне и политичке фрустрације и разлике ипак можемо и чешће требамо остављати по страни“, закључује Петровићева.

Број прегледа:
hit counters free

Новости