6/6/2020 19:54
Online Counter

Пише: Срђан Шкоро

Kо није добио корону, а јако би то волео, лажни Вучићеви избори 21. јуна су идеална прилика. Ионако се унапред све зна, неће бити никаквог гласања, већ само саопштавања резултата, па ето прилике да понесете незаборавну успомену са ових јединствених избора. Мало је заразна и опасна по живот, али Боже мој. Ништа не сме зауставити Вучића и опозицију коју је створио, у намери да дотуку и униште Србију скроз. Поготову не корона.

Да ли постоји иједна држава на свету у којој број заражених короном расте, а мере се пропорционално томе ублажавају? И не само то. Мере за корону се штелују као и изборни резултати. Укинута је забрана окупљања на отвореном, у затвореном простору су дозвољени скупови до 500 људи, и то све у дану када је број заражених био готово четири пута већи него претходног дана. Kо је овде луд? И ко се тако смело игра са здрављем и животом грађана? Лекари из Kризног штаба се понашају као да су страначки, а не здравствени радници који брину о свим грађанима Србије. Уосталом, они су у изборном споту СНС, здушно помажу да Вучић на намештеним изборима освоји што више процената, а цена свега тога је здравље народа. Али, ко те пита за здравље док је каса код Вучића отворена.

Из полицијског часа и најстрожих могућих забрана смо улетели у изборни процес нацртан по Вучићевим жељама и очекивањима. Борба против короне је све време прилагођавана Вучићевој кампањи, а бакљадама на крововима зграда је организована страначка прослава победе над овом опасном болешћу.

Стална и добро одглумљена брига струке врло брзо је претворена у општу разбибригу. Одједном оно што никако није могло, сад све може. Нестали су разлози чак и за пословични опрез. Уосталом, чему било какве мере, кад је неопходно исказати безмерно обожавање Вучића и свог оног лудила које исијава из сваког његовог потеза. На овим изборима нико не нуди свој програм, још мање било ко напада власт. Сви се такмиче како да прескоче само цензус и да се докопају свих привилегија парламентарне странке. У овом изборном процесу власт и опозиција воде заједничку кампању са истим слоганом „бојкот је бесмислен“!

Мотиви свих учесника ове лакрдије назване избори су више него јасни. Поставља се питање који су стварни мотиви бирача, осим да фасују корону. Или су погрешно уверени да чак ни корона нема никакве шансе на овако намештеним изборима.

У сваком случају, уколико већ не могу да бирају људе који ће их представљати, бар могу да изаберу, да ли ће се разболети од короне или не.

Вирус лажних избора озбиљно прети да прерасте у пандемију. Жариште је у изборним кутијама. Број заражених је сваким даном све већи. Србија као и увек није спремна за ту врсту пошасти. Једини лек који се за сада показао делотворним је бојкот. Скроз је бесплатан и доступан свакоме. Поседује довољан број антитела. Потребна је само спремност да се 21. јуна не појавиш на биралиштима. Ако примениш тај рецепт сутрадан ћеш се осећати слободно и дисати пуним плућима. У супротном, чекају те Вучићеви кинески респиратори или македонски сценарио. Све је искључиво до нас. Оно што је до њих већ смо добро осетили на својој кожи.

Поставља се питање колико смо још спремни да трпимо и да ли је такав однос према животу уопште нормалан. Поновно увођење ванредног стање после намештених избора делује сасвим реално. И оправдано са становишта струке која пажљиво прати бројке. Таман посла да пораст заражених короном у зао час угрози рејтинг председника, на коме су толики „стручњаци“ заједнички радили. Уосталом, од кад је у Србији током ванредног стања уведено да се за све пита струка све је много једноставније и пре свега неразумније.

Зато бојкот. Здравље и опстанак народа мора бити изнад свега.

Аутор је новинар

Direktno.rs

Број прегледа:
hit counters free

Новости