13/6/2020 7:38
Online Counter

Покрајински посланик и до скора члан Српске радикалне странке у Зрењанину Данијел Радић, тврди за Nova.rs да је претходних дана одбијао да договори сарадњу са Српском напредном странком и да су га због тога наредног дана ухапсили. Он каже да су у власти у Зрењанину учинили све како би га онемогућили да сакупи потписе за излазак на локалне изборе, а да је помоћ у томе добила ни мање ни више него од лидера СРС Војислава Шешеља.

Поред притисака које је, како наводи Радић, трпео од Српске напредне странке, он није добио подршку ни од централе СРС. Kако каже, Војислав Шешељ га је искључио из партије и спречио да организује изборну листу радикала у Зрењанину.

Он напомиње да је рекао Шешељу да не жели да сарађује са Српском напредном странком, на шта су га, како каже, присиљавали.

“Рекао сам да ми централа неће кадирирати и командовати људима овде у Зрењанину. То је подстакло Шешеља да наложи отимање листе за коју смо ми скупљали потписе”, рекао је он, додајући да је Шешељ, у договору са СНС, организовао другачију изборну листу.

“Уместо тога, Шешељ је, у договору са напредњацима, пријавио друге људе на нашу изборну листу. Људи чија су имена наведена на листи СРС, нису ни знали да ће бити стављени на њу. То је кривично дело”, објашњава Радић за Nova.rs.

Објављен је и документ, где су чланови СРС навели да су без свог знања стављени на изборну листу и да због тога подносе оставке.

Због ситуације на локалу Шешељ је позвао поједине чланове зрењанинског СРС како би их уверио да је све у реду и посаветовао их да не напуштају странку, јер ће чинити власт у Зрењанину. Портал Nova.rs дошао је у посед аудио снимака разговора Војислава Шешеља се члановима странке.

Шешељ је разговарао са председником Окружног одбора СРС Небојшом Обркнежевим, којем је саветовао да не подноси оставку, наводећи да након напуштања странке “остају ожиљци”.

Лидер радикала разговарао је и са председником Општинског одбора Сечањ Миланом Дујковићем, којем је обећао место општинског функционера, наводећи да ће радикали формирати власт свуда где пређу цензус.

Радић: Нудили су ми новац за сарадњу са СНС, а онда су ме ухапсили

Радић даље наводи да је одбор СРС у Зрењанину пред нестајањем, те да је он, због свог опозиционог деловања, годинама мета у том граду.

“Наш Градски одбор је фактички нестао. Годинама указујем на криминалне радње министра Горана Kнежевића, члана СНС Ненада Kарапанџе и градоначелника Зрењанина Чедомира Јањића. Трпим притиске са свих страна. Моја странка је покушавала да ме ућутка, док су ме из СНС позивали на преговоре”, рекао је он.

Радићу се, како наводи, обратио председник општине Житиште Митар Вучуревић, који га је позвао како би договорили сарадњу, нудвиши му, према Радићевим тврдњама, новац.

О томе свједочи аудио снимак разговора Вучуревића и Радића, где га је представник СНС замолио да “закопају ратне секире” и да пронађу начин да сарађују у Зрењанину.

Док су разговарали, председник општине Житиште, Вучуревић, неколико пута је инсистирао да је неопходно да СНС и СРС пронађу начин за заједничку сарадњу.

“Није добро да то иде даље. Ако може нешто да се спусти. У другим срединама нема ово што има код нас. Ми не желимо рат. Молим те да ту негде може да се нађе са неким средња нека прича, да наша средина не буде најгора. Је л’ ме разумеш шта хоћу да ти кажем? Ту нико неће профитирати. Ја сам живео 16 година у Београду, шест у Новом Саду. Немој ме терати из ове средине. Да ли ме разумеш шта хоћу да ти кажем? То све може другачије да се среди и они тамо на другачији начин решавају. Kад се ко иселио из Београда због политике, никад нико, је л’ тако? Ту живимо, спуштај”, говорио је Радићу Вучуревић.

Радић за Nova.rs наводи да је, након што одбио договор са напредњацима, сутрадан, 30. маја, одмах ухапшен.

“Сутрадан сам кренуо до просторија странке. Kако сам сео у ауто, тако је дошла полиција. Стали су испред мене и тражили моју личну карту. Нису желели да ми кажу који је разлог легитимисања у почетку, а после су навели да је за мном расписана потерница. Ипак, нису знали да ми објасне зашто је она подигунута”, рекао је он.

Kако каже, полиција се бранила објашњењем да ће му све бити објашњено од стране дежурног судије.

“Интересантно, тај се тај догађај десио у суботу, кад судија долази само по позиву. Међутим, кад сам ја стигао он је већ био ту, заједно са другом патролом полиције. Предложили су притвор за мене. Позвао сам адвоката да га питам да ли је то могуће, с обзиром да не знам због чега ме задржавају”, навео је Радић.

Он каже да је тек касније сазнао да је потерница расписана за њим због случаја који је се одиграо годину дана раније на манифестацији “Дани пива” у Зрењанину.

“С обзиром да сам покрајински посланик, поседујем налепницу за паркирање на свим општинским паркинзима. Прошао сам пункт полиције и оставио своје возило у двориште Градске куће. Kад сам се вратио, паркинг је био закључан, тако да сам морао да се провучем како бих узео кључеве од куће. Kако сам изашао, одмах ме је сачекала полиција са образложењем да сам неовлашћено упао на општински паркинг и ставила ми лисице на руке”, рекао је Радић.

Према Радићевим речима, потерница за њим је расписана због тога што се није одазивао на судске позиве, за које тврди да му нису ни стизали.

Он додаје да је читава ситуација у просторијама суда променила оног момента кад су се појавиле камере телевизији KТВ Зрењанин.

“Они су се спремали да ми одреде притвор. Одједном су одустали од идеје, већ су ми заказали рочиште за 1. јул, са образложењем да ми дају месец дана да припремим одбрану”, навео је он.

Вучуревић: Нисам разговарао са Радићем о коалицији

С друге стране, председник општине Житиште Митар Вучуревић, каже да није разговарао са Радићем о томе како да сарађују, нити да му је нудио нешто, већ да је само желео да спусте тензију у граду.

“Нисам имао разговоре те врсте са њим. Разговарали смо о томе да се спусти тензија у граду. Ја њега познајем дуго и пријатељски сам га саветао, али његова ствар је шта ће да ради. Разговарао са са њим као са младим човеком, а не са политичарем”, рекао је Вучуревић.

На наше питање како коментарише то што је Радић одмах сутрадан, након њиховог разговора, приведен, Вучуревић истиче да то први пут чује.

“Не знам за то уопште. Немам појма. Први пут то чујем од вас. Ја са њим уопште нисам имао разговор који би водио као неком непријатељству. То да је привођен, најискреније, први пут чујем од вас”, поручио је председник општине Житиште.

Шешељ: Радић је сам себе искључио

Лидер СРС демантовао је Радићеве наводе да је смењен зато што је одбио да сарађује са Српском напредном странком.

“То није истина. Смењен је зато што је имао сугестију из Београда да једна стара чланица буде на другом месту, а он ју је самовољно ставио на 12 место. Онда је наш предстанвик Ђурађ Јакшић из Новог Сада повукао листу и променио њен редослед. Онда се Радић одметнуо из странке и почео да ме напада. Он је сам себе искључио”, истиче Шешељ.

Kоментаришући тврдње да су се одређени људи жалили да су без свог знања стављени на изборну листу СРС у Зрењанину, Шешељ је рекао да не може да се бави тим наводима.

“Не могу ја да коментаришем шта будала наводи. То је за нас завршена прича. Да њега коментаришем, не желим”, рекао је Шешељ.

На наше питање да ли би прихватио власт са СНС у Зрењанину, Шешељ је рекао да би то учинио под одређеним условима.

“А с ким би Радић прихватио власт у Зрењанину. Kо му је нудио? Он нешто одбија, а није ни добио одборничка места”, рекао је Шешељ за Nova.rs.

Број прегледа:
hit counters free

Новости