17/7/2020 14:07
Online Counter

Функционер Српске радикалне странке Немања Шаровић поднео је јуче оставку на све функције и чланство у странци, а редакција Данаса није успела са њим да провери аутентичност записника који су процурили у медије са седнице Централне отаџбинске управе радикала.

Тада је руководство расправљало о изборним резултатима – радикали су убедљиво остали испод цензуса од три одсто, освојивши 2,1 одсто гласова.

На основу записника са седнице ЦОУ, лидер радикала је у оквиру друге тачке дневног реда анализирао изборни пораз СРС. Шешељ је навео да је СРС тешко поражена на изборима, да се показало да организационо нису довољно учврстили странку, те да нису у стању да се самостално носе са напредњацима у изборном процесу од једне до друге општине у Србији.

– Напредњаци су нам негде као помагали, не треба нам помоћ на локалном нивоу. Негде и сад нуде да се укључимо у локалну власт, међутим, у највећем броју општина све су чинили да нам изборе покраду. (…) Притисак на контролоре је био велики, неки су издржали, неки су поклекли, неки су напустили бирачко место у револту, а неки су лепо примили неки динар да зажмуре пред очигледним фалсификовањем резултата. Највећи број фиктивних бирача напредњаци су извели последњих сат и по са лажним личним картама. Просто су лопатама убацивали гласачке листиће – рекао је Шешељ.

Он је додао да је страначки новац трошен врло скромно, те да „са њима“ нису могли да се носе спотовима, као и да су спотове имали само напредњаци и социјалисти.

– Ја сам имао понуду додуше да дођем да нам дају спотове на овим телевизијама које су ми иначе с времена на време отварале простор, али поучен искуством са Хепијем и оним дугом од 100.000 евра, који сам морао одрађивати учешћем у Паровима, ја то више нисам хтео да радим – образложио је Шешељ.

По завршетку свог обраћања, лидер радикала упитао је да ли неко жели реч. За реч се јавио Немања Шаровић. Он је рекао да је дошао на седницу, иако га нико од потпредседника на њу није позвао, нити га обавестио да се седница одржава. Шаровић је навео да су радикали 2016. освојили 300.000 гласова, иако их је било много мање у медијима и упркос томе што су имали много мање пара.

– Људи одлазе. Зашто одлазе? Одлазе зато што и нисмо критиковали Вучића, зато што нисмо били радикали. Да смо били радикали ми би са 8,2 дошли на 15 или 18 или 20 процената. Имали смо скупштинску говорницу и нисмо критиковали све министре. Kритиковани су поједини министри, била је листа ко сме да се напада, ко не сме. Сме да се напада Зорана Михајловић, смео је једно време Вулин, после није, смео је једно време Весић, после није, Лончар јесте, па није, па јесте, на крају напали Расима Љајића, дакле нападани су људи који су реално небитни. Ми смо радикали увек тукли у главу и нападали Милошевића, нападали Ђинђића, нападали Kоштуницу и на томе градили своју политичку снагу. Вучића смо хвалили, не сви. Хваљен је Вучић како он води патриотску политику, како он ово, како он оно. Kасно је после избора рећи он ради по налогу западних обавештајних служби – поручио је Шаровић.

Он је колегама замерио и то што, како је казао, хвале политичке противнике, а нападају једни друге. Шаровић је рекао да радикали хвале Вучића како је добар, поштен, како није хтео да потпише захтев за стан и упитао „има ли неко фин и поштен у овој странци“. Поставио је и питање како је могуће да су бољи они који су им забили нож у леђа и издали идеологију док је Шешељ био у Хагу, а не ваљају људи који су остали у странци све те године.

– Обио се нама о главу и Јутка, те је члан, те прелази код нас па ће бити на високом месту на посланичкој листи, па на крају није ни члан, није ни битно, пошто је нама рејтинг већ врло уништен. (…) Огромну штету нама је нанео и џип и није га требало куповати два месеца пред изборе, ко год је то урадио, тај неименовани бизнисмен, није урадио очигледно у доброј намери, нити је тај џип смео бити прихваћен на тај начин – замерио је Шаровић.

Шешељ је прекинуо Шаровића питањем „јел' си завршио“ и констатацијом „доста си причао“, на шта му је Шаровић одговорио да је направио реторичку паузу. Шешељ му је потом поручио да очекује да ће после таквог излагања он сам напустити странку. На питање Шаровића „из ког разлога“, Шешељ је узвратио „па да тражиш бољу неку или да организујеш своју странку“.

– Ти, Немања, већ неколико година сејеш велико незадовољство по странци, а најмање учествујеш у страначким акцијама. (…) Био си некада веома важна личност у странци, твоји квалитети томе нису били дорасли, али видим да си се ти дуго спремао за ову седницу. Али знаш, Немања, једна седница не значи ништа, можда си мало заблистао, можда ће се неко повести за твојим говором и то ће бити крај. (…) Kо је хвалио Вучића овде? За мене је Вучић много мање лоша опција од Драгана Ђиласа и осталих прозападних странака и моје је да то кажем. (…) Теби смета мој џип, па наравно да ће ти сметати, ја сам теби нудио да се поклони страначки ауто, ти ниси хтео, а хтео си да ти ја набавим возило. (…) А да ме буде срамота што сам на поклон добио џип? Па напиши и ти неку књигу па ћеш добити можда на поклон џип, како људи буду оценили ту књигу. Јеси ли завидан због тога? Шта ћу ја завидним људима да одговарам зашто имам џип, а и немам га у власништву и никоме не полажем рачуне за тај џип и није на моје име и немам никакву имовину на моје име. Ни кућу, ни џип, ни ауто, ништа немам и шта сад – упитао је Шешељ.

Шешељ, упитан да прокоментарише оставку Шаровића и њихов сукоб на седници ЦОУ, за Данас је изјавио да је то његов избор и да му он жели много успеха у његовим даљима настојањима, као и да жели све најбоље његовој породици.

– Што се тиче збивања на седници Централне отаџбинске управе, ми имамо статутарну одредбу која нам не дозвољава да јавно распредамо оно што се дешава у самој странци. То је по статуту један од разлога за могуће искључење из странке. Он је изабрао свој пут и шта се ту више може. Странка се полако консолидује и ми ћемо у септембру завршити тај процес консолидације – поручио је Шешељ.

Број прегледа:
hit counters free

Новости