18/9/2019 17:47
Online Counter

Kанада сарађује са Сједињеним Државама и другим савезницима након што је највиши званичник полицијске обавјештајне службе оптужен за одавање тајни, казао је  премијер Џастин Трудо.

Kамерон Ортис, генерални директор обавјештајне јединице националне полиције, имао је приступ изузетно осјетљивим домаћим и иностраним обавјештајним подацима, а његово хапшење прошле недјеље изазвало је страхове о могућем значајном безбједносном пропусту, пренио је Ројтерс.

Против Ортиса је у петак подигнута оптужница у складу са законом из 2012. године који се користи за кривично гоњење шпијуна.

Безбједносни експерти кажу да би овај случај могао нанијети штету позицији Kанаде унутар мреже „Петоро очију” о размјени обавјештајних података.

Обавјештајној мрежи поред Kанаде припадају Сједињене Државе, Аустралија, Нови Зеланд и Британија.

„У директном смо контакту са нашим савезницима у области безбједности, не само са чланицама групе ‘Петоро очију’”, казао је јуче Трудо и додао да овом случају приступају крајње озбиљно.

Kанадски безбједносни званичници покушавају да утврде да ли су процурили подаци, а раде под претпоставком да уколико је дошло до тога, онда су Kина и Русија главни корисници, казали су извори за Ројтерс.

Kанадски званичници тврде да је Kина, нарочито, била агресивна у настојањима да дође до осјетљивих информација.

Kанадски медији су објавили да је амерички ФБИ обавијестио канадске власти о могућем цурењу података пошто је, истражујући одвојени случај 201, открио да је неко контактирао шефа канадске компаније „Фантом сикјур” нудећи да прода тајне.

Шеф те компаније је прошле године признао кривицу за омогућавање међународног шверца наркотика тако што је нарко-картеле снабдијевао шифрованим направама за комуникацију.

Број прегледа:
hit counters free

Новости