28/5/2021 20:05
Online Counter

Како вечерас стоје ствари, епископ Јоаникије Мићовић највјероватније ће добити још једну шансу, која ће трајати неколико мјесеци, до јесењег засиједања највишег тијела Српске православне цркве, захваљујући прије свега тренутној наклоности патријарха Порфирија Перића. То значи да би актуелни епископ будимљанско – никшићки остао администратор Митрополије црногорско – приморске, можда чак и са пар појачаних ингеренција у односу постојеће, које су изразито формалне природе, сазнаје портал Српско уједињење из врха СПЦ.

Патријарх Порфирије најближе је одлуци да баш овако ''преломи'' поводом питања које је претходних дана жестоко оптеретило, не само црквену јавност и вјернике, него и државне власти у Србији и Црној Гори.

Ако патријарх сјутра предложи ову, тренутно најактуелнију идеју за привремено решење очигледног проблема избора митрополита црногорско – приморског, за очекивати је да Јоаникије Мићовић заузврат изврши ефикасан притисак на премијера Црне Горе Здравка Кривокапића, како би Темељни уговор између Црне Горе и СПЦ–а, био потписан ''што прије''. Самим тим, формалним неизбором Мићовића на мјесто митрополита задржаће се и постојећи status quo, захваљујући коме ће свака опција и даље остати у игри.

Дисциплиновање Митрополије црногорско – приморске или, са друге стране, намигивање ''кроз прсте'' уколико Мићовић убиједи, не само црквене власти у Сабору и Синоду, него и Александра Вучића да ће ова епархија СПЦ бити ''на линији'', умјесто што је у ери Амфилохија Радовића пружала отпор, првенствено поводом Вучићеве политике на Косову и Метохији, још од времена потписивања Бриселског споразума.

Кооперативност коју је епископ Јоаникије показао у односу на захтјеве Александра Вучића који је преко њега настојао да јуче ''сломи'' Здравка Кривокапића, препоручила га је за евентуални континуитет в.д. митрополита на Цетињу.

Званично саопштење о току и одлукама Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве биће објављено сјутра, у суботу, у поподневним сатима на сајту Београдске патријаршије, потврђено је нашем порталу.

Један од извора портала Српско уједињење који је близак епископу будимљанско – никшићком Јоаникију Мићовићу саопштио је у неформалном разговору да је епископ бачки Иринеј Буловић аутор ''тврдог'' саопштења Српске православне цркве које се синоћ након поноћи појавило на званичном сајту, а данас у медијима у Србији и Црној Гори.

Број прегледа:
hit counters free

Новости