23/12/2019 10:40
Online Counter

Највећи дио администрације амбасаде Сједињених Америчких Држава у Црној Гори боравио је у суботу у Никшићу на црквено—народном Сабору, сазнаје портал Српско уједињење. Комплетно конзуларно представништво, од конзула па редом, и обавјештајци—достављачи ноншалантно су се ''инфилтрирали'' међу вјернике Српске православне цркве, потврђено је нашем порталу из више извора.

Они су прецизно ''снимили'' одлучност чланова Српске православне цркве да бране светиње и супротставе се намјери да се усвоји нови предлог Закона о слободи вјероисповијести.

Портал Српско уједињење ексклузивно сазнаје да је препорука обавјештајаца, конзуларних радника ''прерушених'' у ''посматраче'' Сабора и осталих из персонала амбасаде да амбасадорка Џуди Рајзинг Рајнке током седмице преговара и са Милом Ђукановићем и Амфилохијем Радовићем.

Интерес америчке амбасаде свакако јесте да се црквени објекти истргну из руку Српске цркве, како би се и тај последњи традиционални дио друштва у Црној Гори, са историјском свијешћу и духовним наслеђем, поцијепао од копчи Београдске патријаршије. Управо зато је и америчка амбасада постакла ДПС и дала ''зелено свијетло'' за доношење новога закона прије неколико мјесеци.

Данас се, према сазнањима нашег портала, очекује интензивна комуникација на релацији Амбасада САД — Демократска партија социјалиста која, врло вјероватно, може да ревидира поједине елементе политичких дешавања током сјутрашњег дана у Подгорици.

Након комуникације са представницима режима који су увели Црну Гору у НАТО слиједи и понуда Митрополији црногорско—приморској Српске православне цркве. Какав ће бити став митрополита Амфилохија остаје да се види, будући да је за вријеме власти Бориса Тадића и Демократске странке, управо амбасада САД—а у Београду била отворени противник његовог избора за српског патријарха. Тадашњи амерички амбасадор у Београду није се либио да јавно Амфилохија доведе у контекст ''ратног'' лобија унутар СПЦ.

Питањем Српске цркве у Црној Гори свјеже успостављена америчка амбасада у Подгорици, тада се није бавила.

Број прегледа:
hit counters free

Новости