7/6/2021 9:38
Online Counter

Савет Европе послао је Србији позитивно мишљење о Нацрту закона о истополним заједницама чиме су практично отворена сва врата да овај правни акт стигне пред Владу Србије на гласање, а онда и буде послат Скупштини Србије на усвајање, пише „Блиц“.

Нацрт закона је од 28. априла у процедури када је послат Влади, али и Савету Европе на процену.

Процена је стигла, а како тврди извор листа из Министарства за за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у њему се каже да је обезбедио велика права онима који ступају у истополне заједнице, али и да има простора за побољшање.

„Мишљење има седам страница, од тога се четири односе на позитивне стране закона, а могу се прочитати и неколико замерки. Једна се односи на то да нису добро разрађена питања алиментација и нега партнера, и то ће морати да се прецизира у сарадњи са надлежним министарством“, напомиње извор.

Друга замерка је, каже, на рачун тога што се онима који ступају у истополне заједнице даје могућност да је једнострано раскину.

„Замерке су да таква могућност није дата онима који ступају у брак, и да су тиме истополне заједнице стављене у повлашћени положај. Даље, једна се односи на услове под којима се изједначавају регистроване и нерегистроване заједнице. У решењу које је предложено, нерегистрована прераста у регистровану након три године, а Савет Европе инсистира да буде без рока, да је у питању нерегистрована трајна заједница, а да се трајност доказује на суду“, објашњава извор листа.

Пре него што се стигне до тога да истополни партнери стигну пред суд, овај Нацрт закона мора да прође прво Владу, па Скупштину, а онда и да добије потпис председника Србије Александра Вучића.

Подсетимо, Вучић је почетком маја изјавио да је као председник дужан да штити Устав и да зато не може да потпише закон о истополним заједницама.

Број прегледа:
hit counters free

Новости